Nacionalisme català: la peculiaritat no entesa


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 7/gen/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Sovint quan parles amb espanyols progressistes (n'hi ha), o amb europeus, t'adones que identifiquen el moviment nacionalista català amb altres moviments nacionalistes europeus que tenen un cert component xenòfob i racista. Potser els que millor entenen que et vulguis lliurar d'un rei i fer una república són els americans.

El nacionalisme, com afirmació d'allò que és propi, té sovint un component d'exclusió d'allò que no ho és. I és per això que les esquerres, quan senten la paraula nacionalisme ho identifiquen amb el dimoni. Pels moviments marxistes i anarquistes, l'important és la classe, no la nació. No s'adonen que en nom de la classe (obrera), s'han perpetrat matances igual de salvatges que en nom del nacionalisme o de la religió. La memòria històrica també no deixa gaire bé els règims comunistes, diguem. Així doncs, cal entendre que els humans ens agrupem per una tendència genètica, i un cop agrupats, sota qualsevol bandera, tendim a enfrontar-nos als qui en porten una altre. Som primats socials. El que determina que un grup sigui violent, excloent o assassí no són només els seus principis i valors ètics, que sempre és poden llegir de moltes maneres, com la Constitució, sinó la praxi d'aquests valors.

El nacionalisme català, és dels pocs que no té un component xenòfob, no pas per virtut, sinó per necessitat. De sempre hem estat un aiguabarreig. Els catalans, des de l'edat mitjana, han treballat per les llibertats, per posar lleis contra l'absolutisme, contra la obligació d'anar a la guerra fora de casa (la llei de Princeps Namque), per les constitucions i els drets. I aquesta és la grandesa del nostre país. Així que no deixem que gent que beuen d'un passat xenòfob i ultranacionalista com el PP o Ciudadanos, o d'una tradició marxista, que en nom de la classe va exterminar tot allò que es movia, com els ex-comunistes o els ex-anarquistes, ens vinguin a donar lliçons de democràcia. Una miqueta de decència, si us plau.


LLUÍS MONT és cardiòleg
@montgirbau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.