El perquè de la ceguesa espanyola


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 17/feb/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Hi ha una ceguesa en la classe dirigent espanyola, que enterboleix el seu judici, fins el punt que no els deixa veure allò que sembla evident. La meva percepció, com a ciutadà observador, lluny de les esferes del poder, és que la nació catalana, amb una majoria aclaparadora ha començat a caminar cap a la independència de manera irreversible. Aquest camí pot ser més civilitzat o pot crear enfrontaments, això dependrà de la resposta política que Espanya busqui. Però en tot cas, la independència és inevitable perquè la Unió Europea no és la Xina. I aquest és el fet diferencial.

Per què, doncs, la classe dirigent espanyola i els poders fàctics: govern, monarquia, empresariat, església, militars no comencen a cercar una sortida política com varen fer durant la Transició, que els permeti canviar prou coses per no ser arrossegats en el canvi? L'única resposta és aquell mecanisme del cervell, que fa que determinades idees és considerin inamovibles. 'La independència és impossible', diu Felipe González. Amén. Igual que una persona religiosa creu que els deus existeixen, i no és qüestiona aquesta idea, sinó que construeix tota la resta de les idees sobre aquest dogma, la majoria dels espanyols creuen que les fronteres actuals espanyoles són inamovibles, això és per ells un principi 'religiós'.

A partir d'ací, tota la resta del plantejament s'ha d'ajustar a aquest dogma. El problema és que aquest dogma no aguanta cap anàlisi racional. Tothom sap que les fronteres es mouen, i les fronteres es mouen per dos mecanismes: per conquesta militar, o per acord democràtic. Jo opino, que, en un context democràtic, seria suïcida per Espanya apel·lar a la conquesta militar del 1714, com a única legitimitat per negar la sobirania de Catalunya. Així doncs, si Catalunya demana empara a Europa per seguir amb el seu procés sobiranista, Europa no li podrà negar. Esperem que qui hi ha a l'altra banda del fil tingui prou intel·ligència i es desfaci d'alguns dogmes que li bloquegen el senderi.

LLUÍS MONT és cardiòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.