La Caritat de Rouco Varela


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 5/abr/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La caritat cristiana és la virtut que representa el nucli del cristianisme. Vol dir estimar a Déu i als altres com ens estimem a nosaltres mateixos. Sens dubte, una autèntica declaració de principis, sobretot en la segona part de la definició, que podem perfectament assumir totes les persones que creiem en la solidaritat envers el patiment aliè. De fet, mai havíem parlat tant de caritat, fora de les esglésies, com fem actualment quan ens referim a Càritas, que en definitiva vol dir caritat en llatí. Aquesta entitat té per objectiu sensibilitzar la societat i promoure la justícia social i a dia d'avui, a falta de polítiques públiques prou valentes en aquest sentit, aquesta entitat de l'Església Catòlica s'ha convertit en un referent en la lluita desesperada per combatre els estralls de la crisi.

En aquestes dues darreres setmanes, hem viscut un parell de moments, protagonitzats per dos alts representants de l'Església Catòlica, un Cardenal i un Bisbe emèrit, que podrien ser l'exemple més clar del que significa la paraula antagònics. Una vegada més, TV3 ens ha ofert una d'aquelles produccions pròpies, que ens ha fet sentir als catalans i a les catalanes orgullosos dels nostres mitjans públics de comunicació. Em refereixo al biopic sobre el bisbe emèrit de Sao Felix de Araguaia, al Brasil, Pere Casaldàliga. 'Descalç sobre la terra vermella' ens ha traslladat a una de les zones més desafavorides del Brasil, on un capellà català hi va arribar un dia, amb un objectiu tan simple, i a l'hora tan complex i perillós, fer costat a les persones marginades. Per si el concepte de caritat no ha quedat prou clar, Casàldaliga sens dubte ho representa a la perfecció.

L'altre 'alt càrrec' de l'Església Catòlica i en aquest cas particular afegiré apostòlica, romana i sobretot espanyola és sens dubte el Cardenal Rouco Varela. Un personatge, que en aquests darrers anys com a president de la Conferència Episcopal Espanyola, ens ha anat regalant infinitat de perles de manera que a dia d'avui ens podríem fabricar un collaret de dues voltes, fet de vergonya i de indignitat. Dilluns passat, en l'homilia del funeral d'estat de Suárez, el cardenal va invocar al fantasma de la guerra civil al·ludint a les agitacions socials que s'estan vivint al carrer i va tenir la indecència de demanar que cal superar els fets i les actituds que la van causar i que la podrien tornar a causar, com si l'alçament del juliol del trenta sis fos anecdòtic. Quines penques! Per si amb tot això no n'hi hagués hagut prou, va apel·lar un cop més, en mig d'una missa, com si fos un míting de l'extrema dreta, a la sacrosanta unitat d'Espanya. Si a tota aquesta colla de despropòsits li afegim els que va dir en l'aniversari del 11-M i tots els comentaris sobre el dret de les dones a avortar, per citar-ne de més recents, queda clar que Rouco Varela, ha posat encara més distància entre el poble i l'església i encara que probablement sigui injust generalitzar, és fa difícil comprendre com una institució religiosa, basada en la 'caritas', permet a un dels seus representants arribar a aquest nivell.

L'església de Rouco Varela no representa, ni molt menys, la totalitat de l'església mundial, ni la catalana, ni tampoc l'espanyola. Ho crec sincerament perquè he tingut l'oportunitat de conèixer a molts homes i dones d'església que se senten tan allunyats de la cúria vaticana, on pertany Rouco Varela, com jo mateixa. I sobretot, perquè observo cada dia com Càritas, una entitat catòlica, duu a la pràctica la virtut reina del cristianisme, la caritat, que no oblidéssim pas, vol dir solidaritat.

MIREIA INGLA és presidenta d'ERC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.