Els accidents craniofacials en l'hoquei patins català disminueixen un 72% gràcies a l'obligatorietat del casc

El Solideo Patí Hoquei Club Sant Cugat acumula 19 traumatismes en esportistes de categories on l'ús del casc no és de caràcter ineludible


  • Comparteix:

Imatge d'un duel català en què l'ús del casc és obligatori / Foto: FCP

Imatge d'un duel català en què l'ús del casc és obligatori / Foto: FCP

Els accidents craniofacials en l'hoquei patins català han disminuït un 72% en el primer any d'obligatorietat del casc de protecció 'Sitka' que va impulsar la marca murciana NZI. Per ara l'ús d'aquest element de protecció només era obligatori en els esportistes d'entre set i 13 anys que competeixen sota el paraigua de la Federació Catalana de Patinatge (FCP), però després de veure'n l'efectivitat, la temporada vinent també ho serà per a les categories juvenils masculines (16 anys) i FEM17 (17 anys) en el cas de les femenines. En declaracions a Cugat Mèdia, fonts del Solideo Patí Hoquei Club Sant Cugat han celebrat la mesura, tot i que recorden que, durant les darreres tres temporades, han calculat un total de 19 traumatismes en esportistes que formen part de categories on l'ús del casc de protecció no és de caràcter ineludible.

Ara bé, el casc d'ús obligatori homologat per a les competicions de la FCP no és vàlid per a competir a les competicions d'àmbit estatal que organitza la Reial Federació Espanyola de Patinatge (RFEP). Un fet que es qualifica "d'impediment majúscul" per tal de continuar millorant la seguretat dels esportistes, especialment d'aquells que competeixen al màxim nivell de cada categoria.

Com va arribar l'obligatorietat del casc?

L'obligatorietat del casc a Catalunya va arribar l'any 2018 després que un jugador aleví del FC Barcelona perdés la visió parcial d'un ull a causa d'un fort cop. A escala estatal, la implementació d'aquest element de seguretat va arribar cinc anys més tard. L'any 2022 la RFEP va oficialitzar l'obligatorietat d'un casc de la marca Provoker, val a dir, força diferent del que es va homologar per a les categories de formació catalanes. Un fet que, des de la Federació Catalana de Patinatge, no es va entendre i tampoc es va compartir. Malgrat això, la RFEP apunta que aquest casc també podrà ser usat per tots els esportistes que participin en competicions vinculades al mateix òrgan federatiu estatal.

Per què no fan servir casc les categories seniors?

Segons un informe de MútuaCat, actualment, més de 6.000 jugadors i jugadores de 110 clubs de la Federació Catalana de Patinatge es beneficien de l'ús protector del casc 'Sitka'. Ara bé, fonts de la FCP no entenen que aquesta mesura encara no sigui aplicable a les categories sèniors i professionals. Categories en les quals, precisament, la intensitat és molt major i, per consegüent, els accidents poden tenir pitjors conseqüències. La RFEP, òrgan que s'encarrega de legislar les competicions d'àmbit estatal, ha admès a Cugat Mèdia que és un aspecte que s'ha de millorar tot i que la implantació d'aquesta mesura no serà, en cap cas, immediata.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.