Mor Esteve Polls, dramaturg i director de teatre


  • Comparteix:

Esteve Polls / Foto: ACN

Esteve Polls / Foto: ACN

El dramaturg Esteve Polls ha mort aquest dissabte als 93 anys. Polls, un dels grans noms del teatre català, va dirigir nombroses companyies de Barcelona durant el franquisme. El 1965 va marxar a Amèrica, on va col·laborar a la fundació de les companyies nacionals de teatre de Colòmbia i Costa Rica. Anys més tard, va tornar a Catalunya i va seguir la seva feina com a director teatral. El 1998 va ser premiat amb la Creu de Sant Jordi i el 2011 va rebre el guardó Arlequí de Teatre.

El també actor i director de teatre va residir diversos anys a Sant Cugat i és pare del reconegut dibuixant de còmics. Amb més de 400 obres a la seva esquena, Polls es va apropar a l’escena després de la Guerra Civil amb el teatre aficionat i va debutar professionalment el 1952 dirigint ‘L’amor viu a dispesa’, de Josep Maria de Sagarra, i el 1957 amb ‘Juli Cèsar’, de William Shakespeare, primera estrena d’un clàssic en català que va autoritzar la censura franquista.

El 2009, Esteve Polls va presentar el llibre ‘Cinc minuts abans que caigui el teló; memòries de tota una vida dedicada al teatre’, amb pròleg de l’actriu Núria Espert, on Polls relata la seva trajectòria al món teatral acompanyada d’imatges de més de 60 anys de carrera artística. El mateix any, va acomiadar-se dels escenaris amb la gira ‘Tot jugant amb Molière’, que va representar-se al Teatre la Unió i va exhaurir les entrades.

Segons ha explicat Esteve Polls fill a Cugat.cat, la Generalitat de Catalunya té previst fer algun acte d'homenatge al director en els propers mesos.

Esteve Polls

Sembla que la Generalitat vol fer alguna cosa per recordar-lo, ja que ell té la Creu de Sant Jordi. Des de l'Ajuntament de Sant Cugat encara no ho sabem perquè la notícia els ha agafat per sorpresa. Això sí, la notícia ens ha deixat a tots ben fotuts.


L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha mostrat el seu condol a la família d'Esteve Polls i ha reconegut la seva tasca en el teatre i la dramatúrgia catalanes.

Mercè Conesa

En primer lloc, vull donar el condol a la família. Lamento la pèrdua i vull fer un reconeixement a la tasca d'Esteve Polls en la dramatúrgia i el teatre.


L'actor Jaume Pla, a qui Polls havia dirigit en nombroses ocasions, l'ha recordat com 'un dels directors més importants de Catalunya' i afirma que passarà a la història com 'el mestre de la declamació'.

Jaume Pla

Per mi va ser un director mestre. Jo he anat a l'Institut i altres escoles per aprendre a actuar. Però ell va ser el mestre de la declamació.


Precisament, al muntatge 'Abans que pugi el teló' que va escriure Víctor Alexandre per a Jaume Pla, hi ha un fragment al qual es fa referència a Esteve Polls.

L'enterrament ha tingut lloc aquest diumenge a la sala gran del Tanatori Sancho d'Àvila de Barcelona.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.