Xavier Bosch: 'Sóc un novel·lista que calla, observa i escriu el que ha explorat durant 50 anys de vida'

L'escriptor santcugatenc ha passat pel magazín 'Sant Cugat a fons' per presentar 'Paraules que tu entendràs'


  • Comparteix:

El periodista i escriptor Xavier Bosch posa el focus en les parelles de llarga durada en la seva última novel·la 'Paraules que tu entendràs', publicat per Columna. En una entrevista al 'Sant Cugat a fons' de Ràdio Sant Cugat, Bosch ha remarcat el valor dels amors llargs, que ha titllat de 'revolucionaris', en una època on moltes parelles ho deixen anar 'a la segona discussió o al tercer entrebanc'. Això sí, l'escriptor alerta que cal treballar-se les relacions per garantir-ne la bona salut.

ESCOLTA-HO

T'has convertit en una espècie de cirurgià de les relacions.
Sóc un novel·lista que calla, observa i escriu el que ha explorat durant 50 anys de vida.

Has recorregut diverses etapes de l'amor i en aquest cas et centres en les relacions llargues. És gairebé un miracle avui en dia?
Un miracle no ho és, però sí que mai no havia estat tan fàcil deixar-ho. A la segona discussió o al tercer entrebanc hi ha moltes parelles que ho deixen córrer. Som lliures de fer el que volem, la vida és curta, només en tenim una i val més aprofitar-la amb la persona que ens ve de gust.

Però també és veritat, i la novel·la va d'això, que es pot apostar per com fer durar l'amor, com fer que 20 anys de matrimoni no siguin un dol perpetu ni un avorriment ni una rutina que ens aclapari sinó el contrari, que es tracti de buscar les virtuts de l'altre i no només la companyia.

Hi ha hagut un canvi en la concepció de les parelles. Potser ho deixem córrer massa ràpid.
Tenim moltes oportunitats i moltes temptacions i com deia Oscar Wilde, l'única manera d'evitar les temptacions és caure-hi. Però, al capdavall, cal pensar què estàs disposat a perdonar de la parella perquè ho continui sent, perquè si has apostat per aquella persona, continua explotant les seves virtuts.

Potser l'entorn t'empeny una mica, no? Mires els pares i mares d'una escola i en queden pocs.
I de fet molts pares i mares s'han embolicat entre ells a l'aparcament de l'escola. Però, estadísticament, dues terceres parts de les infidelitats passen a la feina. El principal motiu dels homes és voler tenir sexe o tenir-ne més, mentre que el principal motiu de les dones és sentir-se molt atretes per una altra persona. I està bé, la vida està plena de persones que coneixem i ens il·lusionen i les il·lusions no tenen defectes.

Tota novetat és novetat fins que deixa de ser-ho i si canviéssim de parella i ens n'anéssim amb una altra al cap de deu anys estaríem igual.

És enganyós pensar que quan comencem una relació serà igual sempre?
Qui més qui menys ho ha vist a la seva família o al seu entorn. L'amor és una habilitat que s'ha d'aprendre i s'ha d'entrenar. Convé una mica de disciplina i d'actitud per continuar sembrant aquella relació perquè les coses continuïn funcionant. Avui, un amor llarg sembla revolucionari perquè el fàcil és deixar-ho. Covard és deixar-ho, valent és quedar-se.

Avui en dia el món és ple d'eines per tenir una aventura...
N'està ple de maneres per tenir, no només una relació llarga sinó també per sexe esporàdic d'un dia. I és una realitat que no podem defugir, però que ens fa canviar la manera d'actuar amb la parella, igual que la telefonia mòbil. Mai no havia estat tan fàcil com ara tenir una aventura però mai no havia estat tan difícil mantenir un secret. El telèfon és la caixa negra de molts matrimonis.

Al llibre s'hi retraten tres parelles, això et permet mostrar tipus de relacions diferents?
Els protagonistes són tres parelles diferents, al voltant dels cinquanta anys. Una parella oberta, ella és fotògrafa i ell és periodista d'agència de notícies, és un amor més d'admiració. Hi ha una segona parella que té una vida de felicitat més acotada, més tranquil·la, una relació sense estridències, amb dues filles bessones, ell és advocat penalista i ella és paisatgista. La Joana treballa amb el Xavi Vera, arquitecte, que forma la parella protagonista amb la Mara Lincoln que organitza viatges de luxe molt selectius.

Aquesta tercera sí que està al llindar del penya-segat. Quan el Xavi sabrà el que fa la Mara en aquest viatges, que no és cap 'spoiler' sinó que explico el primer capítol, em serveix per explorar els diferents tipus de parella, les relacions humanes, aquesta edat dels 50 amb 20 anys de relació de parella.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.