La història darrere d'una de les fotografies més icòniques de la Guerra Civil trobada a Sant Cugat

La família del fotògraf Antoni Campañà ha donat a conèixer la identitat de la miliciana anarquista que apareix a la fotografia


  • Comparteix:

Imatge de la fotografia feta per Antoni Campañà el 25 de juliol de 1936 / Foto: Cedida per Toni Monné

Imatge de la fotografia feta per Antoni Campañà el 25 de juliol de 1936 / Foto: Cedida per Toni Monné

La miliciana anarquista en una barricada al carrer Hospital de Barcelona fotografiada per Antoni Campañà, una de les imatges més icòniques de l'inici de la Guerra Civil espanyola, és Anita Garbín Alonso. La identitat de la protagonista d'aquesta fotografia, trobada el 2019 en un garatge de Sant Cugat on hi va viure Campañà, s'ha donat a conèixer recentment després d'una trobada casual entre la família del fotògraf i la de la miliciana, exiliada a França, i ha permès reproduir tota la història darrere d'aquesta imatge, que veurà la llum en un documental que està previst publicar a finals d'aquest any.

Es tracta d'una de les fotos trobades en les capses vermelles del garatge de Sant Cugat, que el net de Campañà, Toni Monné, va recopilar en una exposició al MNAC dos anys després, el 2021. Precisament en aquesta exposició, segons ha explicat Monné a Cugat Mèdia, una parella francesa va dir al comissari que la protagonista de la foto era la seva tieta, Anita Garbín Alonso. A partir d'aquí va començar l'exploració per confirmar la identitat de la miliciana i un vincle entre les famílies, per explicar la història en un documental, que ha estat, en paraules del net de Campañà, "el més meravellós" i "el més emocionant" d'aquest procés de recopilació de l'arxiu del fotògraf.

La identitat de la miliciana es va donar a conèixer a la inauguració de la gran exposició fotogràfica, sobre la Guerra Civil, que es pot veure al Pavilion Populaire de Montpeller, i també es va assegurar que Anita Garbín Alonso estava embarassada, llavors, d'un dels seus fills. A partir d'aquí, les històries de l'Anita Garbín, que es va exiliar a França, i d'Antoni Campañà són, segons explica el net del fotògraf, "diametralment oposades". Aquesta mostra de fotografies de Campañà sobre la Guerra Civil espanyola es pot visitar fins

Aquesta foto es va fer el 25 de juliol del 1936, el dia que Hitler va decidir donar suport a Franco al conflicte militar espanyol i que el Parlament francès va decidir quedar-ne al marge, una setmana després del cop d'estat franquista. Campañà va fer aquesta sèrie de fotografies amb una càmera molt petita i va ser arrestat per un dels participants de la barricada, havent d'explicar que eren per premsa. Un fet paradoxal, segons afirma Monné, "que l'arrestessin per una fotografia que després es convertiria en una icona de la propaganda anarquista". El documental, que està previst que vegi la llum a finals d'aquest any i que ja té la majoria d'entrevistes enregistrades, no només explicarà la historiografia de la foto, sinó també en com es va convertir en una imatge estampada en samarretes i tasses, "perdent el significat polític" que tenia.




Toni Monné

És una de les fotografies que surt de les capses vermelles del garatge del meu avi. Vam fer l'exposició del MNAC al 2021 i un dels últims dies va venir una parella francesa que ens va dir que qui apareixia en aquella foto era la seva tieta. Va ser molt emocionant.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.