Arturo Pomar, el nen prodigi dels escacs que mirava qualsevol rival als ulls

Cugat Mèdia repassa la vida del santcugatenc Arturo Pomar, un gran mestre dels escacs que va enlluernar tot el món pel seu talent i enginy


  • Comparteix:

El santcugatenc Arturo Pomar ha estat un dels grans noms de l'esport estatal. Considerat per molts el millor escaquista espanyol, Pomar es va donar a conèixer amb 10 anys quan va sorprendre tothom gràcies al seu talent i enginy per superar els seus rivals en el taulell. Amb el sobrenom del 'nen prodigi', ben aviat es va convertir en una icona de la propaganda franquista, ja que el règim l'exhibia com un talent nacional alhora que no l'ajudava al fet que pogués competir en igualtats de condicions contra els millors del món. Arturo Pomar va créixer i no es va allunyar mai de les peces. Per al record va quedar la icònica partida contra l'americà Bobby Fischer, el 1962, al Torneig Interzonal d'Estocolm, que va acabar en empat.

Cugat Mèdia ha parlat amb un dels set fills d'Arturo Pomar, Eduard, per repassar la història del seu pare. Ha explicat com mai no va tenir el suport de la Federació Espanyola d'Escacs i com els homenatges a la figura del seu pare han acabat arribant tard. No obstant això, Eduard Pomar ha recordat com aquell nen prodigi, quan ja es va fer gran, era un amant del cafè i com, curiosament, no va ensenyar els fills a jugar als escacs.

El ple municipal de novembre de l'any passat va acordar homenatjar Arturo Pomar, incloent-hi el seu nom al nomenclàtor de Sant Cugat. Diumenge passat, a més, trobada especial al Claustre del Monestir: per una banda, unes simultànies d'escacs per recordar el geni i, d'altra banda, la presentació del llibre 'El Peó'. És una novel·la del periodista Paco Cerdà, tot un èxit de vendes, que posa en relleu la figura d'Arturito.


Eduard Pomar

Va ser la meva mare qui va ensenyar el meu germà gran i ell va ensenyar els altres germans. La primera partida contra el meu pare va ser en una simultània.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.