L'Arxiu Nacional acollirà la part principal del fons fotogràfic Francesc Català-Roca

El Departament de Cultura ha adquirit el fons fotogràfic per 2 milions d'euros


  • Comparteix:

Detall del fons fotogràfic Francesc Català-Roca / Foto: ACN

Detall del fons fotogràfic Francesc Català-Roca / Foto: ACN

El Departament de Cultura ha adquirit el fons fotogràfic Francesc Català-Roca (Valls, 1922 - Barcelona, 1998) amb un cost de 2 milions d'euros. La part principal del fons traspassat es dipositarà a l'Arxiu Nacional de Catalunya i les còpies d'època d'autor al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Es tracta de quatre blocs de documents: 167.701 negatius en blanc i negre i color, 3.109 diapositives a color, prop de 14.000 fulls de contacte i 2.000 còpies d'època d'autor. Dipositada des del 2007 a l'Arxiu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), ara Cultura tractarà i descriurà un 85% de la documentació. Està previst que, com a mínim, d'aquí a tres anys s'organitzi una gran exposició antològica al MNAC.

L'adquisició del fons s'emmarca en la commemoració de l'Any Francesc Català-Roca. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha explicat que la prioritat de l'adquisició és garantir-ne la conservació d'acord amb els estàndards internacionals, el tractament documental i evitar la disgregació i la sortida del país de l'obra.

A banda de negatius, diapositives, fulls de contacte i còpies d'època d'autor, el fons també inclou algunes còpies d'exposició, triades pel mateix autor com a representatives de la seva obra, que són en mans dels hereus, i 16 documentals cinematogràfics, amb el seu material complementari i de treball, que són conservats per la Filmoteca de Catalunya.

Amb l'operació, la Generalitat obté els drets que li permetran digitalitzar les imatges, difondre-les en línia per fer-les accessibles a tota la ciutadania i presentar-les amb motiu d'exposicions, publicacions pròpies, treballs d'investigació i material pedagògic. Els hereus es reserven els drets d'explotació respecte a tercers.

Garriga ha aplaudit l'adquisició en creure que es garanteix la conservació, investigació i difusió del fons del fotògraf més important del segle XX a Catalunya i a l'Estat.

Després d'agrair la feina feta pel COAC, el fill del fotògraf Andreu Català ha recordat que el fons reuneix el treball de molts anys de dedicació, fites, investigacions i innovacions i informació rellevant. Català ha parlat de la trajectòria del seu pare i ha dit que "dominava molt bé l'art de traduir el món visible en imatges bidimensionals."

"Català-Roca sabia molt bé què cercar, triar i capturar per a crear imatges. La seva dedicació va ser total", ha comentat Català. "S'ha parlat poc de la profunditat i el mestratge que va assolir. Ell deia que si la fotografia s'hagués inventat en color, ningú hagués trobat a faltar el blanc i el negre", ha afegit.

El fill del destacat fotògraf ha constatat que l'obra del seu pare "envelleix molt bé". També ha recordat la gran "diversitat" de temàtiques i treballs dins l'obra i ha reconegut que queda una gran tasca de documentació per realitzar.

De l'estudi de l'autor al COAC

L'extraordinari fons fotogràfic produït per Francesc Català-Roca es va anar conservant a l'estudi de l'autor a la Travessera de Dalt de Barcelona des que el 1948 es va independitzar del seu pare, Pere Català Pic. Els hereus el van dipositar el 2007 a l'Arxiu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya a Barcelona, on es troba actualment en procés d'inventari.

Es tracta d'un arxiu d'un valor inqüestionable, que ha estat reconegut en els darrers anys de manera unànime. "La innovació, la mirada i els punts de vista, els enquadraments, la utilització i recreació en les llums i les ombres fan de les seves obres, en especial les creacions en blanc i negre datades als anys cinquanta i seixanta del segle XX, de les més rellevants de la història de la nostra fotografia'", han apuntat des de Cultura.

"Francesc Català-Roca és un veritable referent de la fotografia urbana i documental i el creador d'algunes imatges icòniques que han esdevingut un autèntic referent en l'imaginari dels catalans. També va ser un innovador en el camp del color, un dels pocs mestres de la fotografia que va fer la transició del blanc i negre al color, a principis dels anys 70 del segle XX", han afegit.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.