El Monestir de Sant Cugat, una de les seus de la biennal d'art Manifesta15

La nostra ciutat abordarà el tema ‘Cuidar i ser cuidats’


  • Comparteix:

Imatge aèria de Sant Cugat des del Monestir / Foto: Cugat Mèdia

Imatge aèria de Sant Cugat des del Monestir / Foto: Cugat Mèdia

El Monestir de Sant Cugat, les Tres Xemeneies i la Casa Gomis seran algunes de les seus principals de la biennal Manifesta15, que tindrà com a nucli l'antiga editorial Gustavo Gili de Barcelona. La biennal Manifesta15, que se celebrarà del 8 de setembre al 24 de novembre del 2024, aborda certs temes crítics globals des del punt de vista d'una ciutat o regió europea amfitriona que, en el cas d'aquesta edició, és Barcelona i les onze ciutats metropolitanes. Els temes principals seran 'Imaginant futurs', 'Cuidar i ser cuidats' i 'Equilibrant conflictes'. El programa de la biennal a cadascuna de les ciutats metropolitanes inclourà intervencions, exposicions i projectes en llocs emblemàtics proposats pel representant artístic local.

Manifesta assumeix el repte d'expandir-se d'una perspectiva de ciutat, en el cas de Manifesta 15 Barcelona, a una escala regional amb 5,1 milions d’habitants en el compromís d’abordar la producció cultural amb un enfocament descentralitzat i col·laboratiu.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha afirmat que Manifesta és "un repte que, als països que el rebem, ens ajuda a remirar-nos, a repensar-nos, a reimaginar-nos; a conèixer-nos i reconèixer-nos una i una altra vegada, a través d’una gran quantitat de projectes artístics i d’espais".

Després d’un any de recerca duta a terme a tota la regió, Manifesta va encarregar a 10 col·lectius artístics que exploressin, a escala metropolitana, les narratives i reptes locals alternatius predominants en la divulgació global: creixement i decreixement, protecció del medi ambient, curació i reparació.

Prenent com a punt de partida la investigació prebiennal, el programa de Manifesta15 es presentarà mitjançant tres clústers a la regió metropolitana. Els clústers de Manifesta15 uneixen projectes situats en múltiples seus a diverses ciutats al voltant de tres temes principals de la biennal: ‘Imaginant futurs’, ‘Cuidar i ser cuidats’ i ‘Equilibrant conflictes’.

Seus

El viatge de cada clúster comença en un lloc d’exposició extraordinari que simbolitza el seu tema general. Les Tres Xemeneies, situades al litoral entre Barcelona, Sant Adrià de Besòs i Badalona seran la seu del punt de partida d’un dels tres grans temes de Manifesta, ‘Imaginant futurs’, tal com ha anunciat la consellera Garriga. En concret, serà l’edifici Turbines de les Tres Xemeneies, on hi haurà el futur Catalunya Mèdia City.

El Monestir de Sant Cugat, símbol històric d’espiritualitat i reflexió, serà la seu principal del tema ‘Cuidar i ser cuidats’. El representant local de l'equip artístic del Manifesta és el tècnic de Cultura de l'Ajuntament Andreu Dengra. A nivell local, la Canals Galeria d'Art ja ha anunciat la seva participació amb una exposició d'octubre a desembre de 2024. Dins aquest esdeveniment artístic, l'espai galerístic presentarà les avantguardes artístiques locals del segle XX com Àngels Ribè, Cabanas Alibau i Sergi Barnils, entre d'altres.

La Casa Gomis, una vil·la de propietat privada construïda seguint els principis arquitectònics racionalistes, situada al paisatge natural del Prat de Llobregat, a prop de l’aeroport d’El Prat, serà on s’iniciï el tema ‘Equilibrant conflictes’.

L'antiga editorial Gustavo Gili, a Barcelona, funcionarà com a nucli de Manifesta15, presentant projectes d’arxiu centrats en el passat colonial i les seves repercussions, els moviments contraculturals durant l’auge i la caiguda de la dictadura franquista i les històries de renovació educativa catalana.

El programa de la biennal a cadascuna de les ciutats metropolitanes participants inclourà intervencions, exposicions i projectes en llocs emblemàtics proposats pel representant artístic local. En diàleg amb aquest programa, Manifesta15 ha convidat destacades biennals i organitzacions culturals internacionals a col·laborar en la coproducció o exhibició d’obres destacades dels seus encàrrecs recents. A més de la varietat de seus per ciutat metropolitana, cada ciutat acollirà una setmana temàtica festiva durant les 12 setmanes que dura la biennal.

Participants

S’han convidat persones i organitzacions culturals locals i regionals a formar part de Manifesta 15 com a participants. 10 projectes, dels 262 presentats, han estat seleccionats per un jurat mitjançant una convocatòria oberta. Els participants seleccionats són: Claudia Pages, JokkooCollective, La Casa dels Futurs, Lola Lasurt, Matias Daporta, Metropolis, Nora Ancarola, Rosa Tharrats & Gabriel Ventura, Tornen les Esquelles i Transductores. La llista definitiva ampliada de participants a Manifesta 15 es publicarà a la primavera de 2024.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.