L'Arxiu Nacional dona suport al Decàleg per a la garantia de la llibertat d'expressió als equipaments culturals

El govern i els equipaments culturals nacionals subscriuen un document per fer front a la censura i garantir la diversitat


  • Comparteix:

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, acompanyada d'alguns responsables d'equipaments culturals nacionals / Foto: ACN

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, acompanyada d'alguns responsables d'equipaments culturals nacionals / Foto: ACN

El govern i els equipaments culturals nacionals, entre ells l'Arxiu Nacional de Catalunya, ubicat a Sant Cugat; han aprovat aquest dimecres un decàleg per defensar la llibertat d'expressió. Després dels canvis electorals al País Valencià i a les Illes Balears, 15 institucions han subscrit el 'Decàleg per a la garantia de la llibertat d'expressió als equipaments culturals de Catalunya'. El document recull 10 principis per fer front a situacions d'amenaça i censura en l'àmbit cultural com ara el compromís a respectar l'autonomia d'artistes, creadors i comissaris evitant qualsevol intervenció 'no justificada' en la seva tasca. El decàleg també aposta per garantir la diversitat de continguts i que una eventual polèmica no sigui motiu per evitar-ne la prèvia programació.

En el text els equipaments nacionals han manifestat i assumit com a propis punts que reivindiquen que el dret a la lliure expressió s'ha d'aplicar de forma universal, "sense cap distinció per motius de raça, color, gènere, edat, capacitats funcionals i cognitives, idioma, religió, creença, opinió política, lloc de naixement o residència, origen social, posició econòmica o qualsevol altra condició".

Així, s'apunta que els equipaments culturals públics sostinguts amb recursos públics han de garantir i impulsar aquest dret, amb especial atenció a les persones que pertanyen a minories ètniques, culturals i lingüístiques, a la interseccionalitat i a aquelles persones que estan en risc d'exclusió social per motius diversos. També es reclama que es contribueixi en crear i mantenir un "clima favorable a la llibertat d’expressió cultural" i promoure les condicions materials que facilitin l'expressió del talent de forma lliure i sense limitacions".

En aquest sentit, les institucions han concretat que les úniques limitacions a la lliure expressió han de venir determinades per la legislació vigent i amb l'exclusiu objecte d'evitar la incitació a l'odi, l'hostilitat o la violència contra persones o col·lectius i garantir els drets i el benestar general en una societat democràtica. Això sí, aquestes limitacions han de ser establertes per "normes jurídiques transparents, subjectes al dret internacional i aplicades de forma proporcionada, coherent i no discriminatòria".

El decàleg s'ha acordat amb els directors i directores del Museu Nacional d'Art de Catalunya; el MACBA; Museu d'Arqueologia de Catalunya, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya; l'Arxiu Nacional de Catalunya; el Museu d'Història de Catalunya; L'Auditori; la Biblioteca de Catalunya; el Liceu; el Teatre Nacional de Catalunya; el Mercat de les Flors; el Teatre Lliure; el Palau de la Música Catalana; la Filmoteca de Catalunya i el Santa Mònica.


Natàlia Garriga

Estem convençuts que vivim en una democràcia en què aquests principis i aquests valors estan preservats i sembla que en alguns espais no ho estan.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.