La Creu de Terme s'exposarà al Museu del Monestir després de ser restaurada

En el lloc on es trobava el monòlit, davant l'església del Monestir, s'instal·larà una rèplica en 3D


  • Comparteix:

La Creu del Terme / Foto: Ajuntament (Lali Puig)

La Creu del Terme / Foto: Ajuntament (Lali Puig)

La Creu de Terme està a punt per tornar al centre de Sant Cugat després de l'acte vandàlic que va patir el 2021. Això sí, el monòlit del segle XVI s'exposarà al Museu del Monestir i en el lloc on es trobava -a l'exterior de l'església del Monestir des de 1940 - es col·locarà una reproducció sobre el fust original amb un cost de 35.000 euros. Ho ha explicat l'Ajuntament després que l'element patrimonial, ja restaurat, quedés pràcticament esmicolat. El consistori va encarregar la restauració a Olga Schmid i als tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles (CRBM) de Valldoreix.

Dos anys i mig després que un home s'hi enfilés, el monument cedís i quedés destrossat, l'alcalde, Josep Maria Vallès; el president de l'EMD de Valldoreix, Juanjo Cortés, i la regidora de Cultura, Núria Escamilla, han visitat el centre per veure de prop el monòlit restaurat.

La regidora de Cultura, Núria Escamilla, el president de l'EMD, Juanjo Cortés, i l'alcalde Josep Maria Vallès en la visita al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya

La regidora de Cultura, Núria Escamilla, el president de l'EMD, Juanjo Cortés, i l'alcalde Josep Maria Vallès en la visita al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya / Foto: Ajuntament (Lali Puig)



Al ple de gener, Escamilla va advertir que la reinstal·lació no serà immediata, ja que la Generalitat reclamava que al voltant de la creu s'instal·les una tanca perimetral per protegir-la. La regidora va advertir que això requeria una partida pressupostària 'que ara mateix no tenim'. No obstant això, els experts del centre de restauració van instar l'Ajuntament que el lloc més idoni per a la Creu de Terme fos el Museu del Monestir per la conservació de l'element patrimonial. Un nou emplaçament per al monòlit original que serà oficial i definitiu quan ho autoritzi la comissió territorial del Patrimoni Cultural de la Generalitat.

La història de la Creu de Terme de Sant Cugat


La Creu de Terme de Sant Cugat és una de les icones més destacades del patrimoni santcugatenc. La creu és de l'època gòtica (segle XVI) i estava ubicada al recinte del Monestir al costat de l'entrada principal de l'església. L'historiador santcugatenc Domènec Miquel explica que la creu ja va ser enderrocada el 1936, durant la Guerra Civil, i el 1940 la van ubicar dins del recinte del Monestir perquè estigues 'més protegida'.

Originàriament la Creu de Terme estava ubicada a l'encreuament entre el Camí de Terrassa, el de Rubí i el Martorell, en un punt que no es coneix amb precisió entre la capella de Sant Domènec i l'era de Can Mates, a la zona actual de la plaça de Rafael Casanova i l'escola Joan Maragall. La creu es va construir el segle XVI en un moment en el qual estava de moda fer-ne. Van construir fins a quatre a la ciutat. Apunten que segurament aquesta creu en substituïa una d'anterior, documentada del segle XV com 'la creu de pedra'.

La Creu de Terme s'aixeca sobre una base esgraonada. Tant el fust com la creu estan esculpits amb motius característics de la traceria gòtica com les llancetes i les rosetes. La creu té els braços acabats en flor de lis, amb la imatge de la crucifixió a una cara i la Mare de Déu amb el nen Jesús, a l'altra. Fins avui era el millor exemplar de Creu de Terme a la ciutat pel seu estat de conservació i la seva qualitat artística.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.