El Palau Moja acollirà, des d'avui, l'exposició sobre l'espoliació dels 'papers'


  • Comparteix:

L'exposició que repassa la història de la lluita pel retorn dels arxius catalans confiscats durant la Guerra Civil s'inaugurarà aquest dissabte al Palau Moja de Barcelona. La mostra, que es podrà visitar fins el 12 de març, permetrà veure de prop un total de 119 documents, entre els que destaca l'original de l'Estatut de 1932, entre altres.

A partir d'aquest dissabte, el Palau Moja acollirà una mostra amb un total de 119 documents, 82 dels quals seran originals i 37 reproduccions d'alguns dels documents de particulars i entitats que tornaran a Catalunya més endavant. Entre els documents seleccionats per a la mostra, destaca l'Estatut del 1932.

L'exposició, que porta com a títol "El retorn dels documents confiscats a Catalunya", té com a objectiu explicar com es va fer el decomís dels documents i l'ús que va fer-ne el franquisme, a més de realitzar una crònica de la reivindicació des dels seus inicis, al 1977, fins al primer retorn.

Amb aquesta voluntat, la mostra s'estructurarà en set àmbits: "La confiscació dels documents a Catalunya (1936-1940)", "La finalitat informativa i repressiva de la confiscació (1936-1975)", "La crònica de la reivindicació" (1977-2006), "El retorn dels documents", "La recuperació de l'Arxiu de la Generalitat" i "Epíleg". Cada àmbit anirà acompanyat d'una breu projecció.

El director de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Josep Maria Sans i Travé, ha assegurat que l'exposició té un caràcter fonamentalment didàctic.

Josep Maria Sans i Travé

És una exposició molt didàctica. Vol explicar com es va incautar la documentació i per a què es va utilitzar. També repassa la reivindicació del retorn durant tots aquests anys.


L'exposició s'inaugurarà amb un acte oficial, al matí, que comptarà amb la presència del president de la Generalitat, Pasqual Maragall, i del president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach. Ja a la tarda, es farà l'acte d'inauguració pública, i la mostra es podrà visitar des d'aquest mateix diumenge i fins el dia 12 de març. A partir d'aleshores, es convertirà en una exposició itinerant per diverses localitats de Catalunya.

A l'acte institucional d'aquest dissabte no hi faltarà una representació santcugatenca, encapçalada per l'alcalde, Lluís Recoder.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.