Rudolf Häsler: artista santcugatenc i global


  • Comparteix:

Nascut a Suïssa el 1927, Rudolf Häsler va recórrer mig món fins establir-se definitivament a Sant Cugat, on va viure la seva maduresa artística. Tradicionalment s'ha etiquetat la seva obra pictòrica com a realista o fins i tot hiperrealista, categoria que ell mateix rebutjava ja que la seva producció supera els marges d'aquest estil. Tot i que la seva obra és encara poc coneguda per a molts santcugatencs, Häsler era una persona molt coneguda gràcies a les llargues passejades que feia per la ciutat.

Cuba, Mèxic, Algèria i el Marroc són alguns dels països on va viure Rudolf Häsler abans d'arribar a Sant Cugat i que van ser font d'inspiració en moltes de les seves obres. A Cuba hi va viure la revolució i fins i tot hi va prendre part, per després apartar-se'n i criticar el caire que adoptava el nou règim de l'illa.

Sovint se l'ha etiquetat com a pintor hiperrealista, compranat la seva obra amb la dels autors nord-americans d'aquest corrent. El seu fill Alejandro ha explicat a Cugat.cat que el propi Rudolf rebutjava aquesta etiqueta, tot i reconèixer la fascinació del pintor pels Estats Units.

Alejandro Häsler

Al món de l'art és normal simplificar i per això s'utilitzen aquestes etiquetes. Ara, sí que hi ha certa influència.


La pintura i el gravat són les tècniques més utilitzades per Häsler. Reticent a vendre la seva obra pictòrica, el gravat era una de les principals fonts d'ingressos de l'artista i li permetia continuar amb la seva producció pictòrica. En aquest àmbit l'artista es caracteritzava per un mètode de treball molt minuciós i exhaustiu, pensant i repensant cada detall. Alejandro Häsler explica que el seu pare utilitzava tècniques cada vegada més complicades.

Alejandro Häsler

Al contrari de la majoria d'artistes, la seva tècnica es va anar complicant a mesura que evolucionava com artista.


El gravador i pintor també desenvolupava una important activitat docent, tant a les aules d'algunes facultats suïsses com en llibres on reflexionava principalment al voltant de l'art, però sense deixar de banda altres temes que mostraven la seva faceta més humanista.

Häsler i la seva família es van instal·lar a Sant Cugat el 1971 en una casa del carrer Villà. Els crítics coincideixen a assenyalar que a partir d'aquest moment la seva obra reflecteix la maduresa tècnica i conceptual de l'artista. Rudolf Häsler va treballar fins els seus darrers dies, tot i les dificultats pròpies de l'edat i el desgast que suposava la seva exhaustiva manera de fer art. El 1999 va morir a Sant Cugat a causa d'una aturada cardíaca.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.