El llibre 'Cantadors del Pallars' recupera cants que es donaven per perduts


  • Comparteix:

Un equip d'investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha recuperat alguns dels cants que han interpretat els ciutadans del Pallars des del segle XV i que es donaven per perduts. En la recerca, s'ha trobat gent gran del territori que els recorda tot i que feia més de 50 anys que no els cantava. Les músiques s'han recollit en la publicació 'Cantadors del Pallars: cants religiosos de tradició oral al Pirineu', que s'ha presentat aquest dimecres a la llotja del Monestir, juntament amb l'exposició 'Rafael Dalmau, editor: 50 anys'.

Una de les professionals que ha format part d'aquesta investigació, la santcugatenca Anna Costal, explica l'essència de 'Cantadors del Pallars'.

Anna Costal

Parlem de la tradició que sorgia dels cants, ja que creaven comunitat i servien per reunir la gent del poble dins l'església on feien vida social.


Els cants religiosos polifònics són de tradició oral i els cantaven els homes del Pirineu català a les esglésies. Tot i que es consideraven perduts des de la Guerra Civil, ara s'han recuperat amb imatges i enregistraments d'aquelles persones que encara els recorden.

La presentació del llibre ha anat acompanyada de la inauguració de l'exposició 'Rafael Dalmau, editor: 50 anys', que ha servit per celebrar el mig segle d'aquesta editorial que ha passat per tres generacions de la família Dalmau.

L'actual responsable de l'editorial, Rafael Català i Dalmau, ha descrit els documents mostrats més destacats de l'exposició.

Rafael Català Dalmau

Recull la trajectòria de l'editorial, dedicada a la recerca història, geogràfica i de la cultura popular. És una editorial petita però molt singular.




L'acte, que ha comptat amb la presència del tinent d'alcalde de Cultura, Xavier Escura, i del director del Museu de Sant Cugat, Lluís Campins, es podrà visitar a la llotgeta del Monestir fins el segon diumenge de novembre.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.