Economia proposa abaratir el rebut mitjŕ de l'IBI un 2% l'any vinent


  • Comparteix:

Calres Brugarolas i Mercč Conesa / Foto: Localpres

Calres Brugarolas i Mercč Conesa / Foto: Localpres

L'ŕrea d'Economia de l'Ajuntament proposa que el rebut de l'Impost de Béns Immobles (IBI) s'abarateixi un 2% de mitjana en els pressupostos de l'any vinent. La mesura equivaldria a deixar d'ingressar un milió d'euros el 2016. A diferčncia del mandat passat, el govern municipal necessita suport de l'oposició per aprovar els comptes municipals ja que no té majoria absoluta.

L'IBI i les plusvŕlues
La intenció del govern local és accentuar la tendčncia a rebaixar el rebut de l'IBI després del descens mitjŕ del 0,5% d'enguany. En paralˇlel, l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, les conegudes popularment com a plusvŕlues, tindria una rebaixa del 18% per a la ciutadania. Si aquesta mesura prospera, qui vulgui vendre una propietat tindrŕ menys cŕrrega fiscal si s'endarrereix l'operació fins després de l'1 de gener.

La rebaixa de les plusvŕlues i la de l'IBI es deurien en part al que es va aprovar al ple sobre el coeficient d'actualització del valor cadastral. El tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, explica la línia que vol seguir el govern local.

Carles Brugarolas

Pensem que hem d'ajustar les coses perquč la cŕrrega fiscal vagi suaument a la baixa.


La rebaixa de l'IBI i de les plusvŕlues passarŕ pel ple municipal de la setmana vinent dins el paquet d'ordenances fiscals per al 2016. El govern de CiU haurŕ de buscar suports de l'oposició per tirar endavant l'aprovació.

Pressupost ordinari i inversió
El govern local treballa amb un esborrany de pressupost amb la partida de despesa ordinŕria molt similar a la d'enguany, que és de 96,6 milions d'euros. Un dels capítols que inclouria un increment és el de personal, ja que es recupera l'augment de les nňmines dels funcionaris -un 1%, segons la previsió de l'Estat- i la recuperació parcial de pagues extres perdudes en exercicis anteriors.

La proposta del govern municipal és que la quantitat destinada a inversions creixi una mica respecte els gairebé 17 milions d'euros del 2015. Aixň es deu en bona part a l'impacte que tindran les sentčncies d'expropiació de les zones verdes, que obliguen el consistori a adquirir terrenys per imperatiu legal. En aquest capítol, es recullen també inversions plurianuals ja compromeses com el pavelló de la Guinardera i la promoció a l'antiga benzinera de Rius i Taulet.

Carles Brugarolas

Entre expropiacions i inversions plurianuals, el marge d'inversió és molt reduďt.


Basant-se en les expectatives de creixement de l'economia estatal, tot apunta que la participació de l'Ajuntament en els ingressos de l'Estat (PIE) augmentarŕ. La quantitat per al consistori es podria apropar als 17 milions d'euros d'ingrés.

Participació ciutadana
Segons Brugarolas, s'estŕ treballant per generar els mecanismes de participació perquč la ciutadania pugui decidir el 10% del pressupost d'inversió municipal anual, tal com va anunciar l'alcaldessa en el discurs d'investidura. Tot i aixň, no estaria en funcionament per a l'elaboració d'aquests comptes.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o ilˇlegal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancelˇlar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.