L'ACM reclama a l'Estat espanyol el retorn de l'IVA pagat en les inversions


  • Comparteix:

L'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) reclama a l'Estat espanyol el retorn de l'IVA pagat per l'administració local en les seves inversions. L'entitat municipalista considera que la legislació europea avala la seva postura, que coincideix amb la de l'Ajuntament de Sant Cugat. El consistori va ser el primer organisme a reclamar la devolució de l'IVA i, aleshores, el Tribunal de Justícia de la UE li va donar la raó.

L'ACM ha reclamat aquest dilluns al Senat un estudi sobre la normativa europea reguladora de l'IVA i la creació d'un fons de compensació de l'impost pagat per l'administració local en les seves inversions. D'aquesta manera, l'entitat municipalista vol que se la compensi pel 16 % d'IVA pagat a l'Estat espanyol en inversions com serveis socials o infraestructures.

El tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Jordi Joly, explica la reclamació de l'ACM.

Jordi Joly

Quan un Ajuntament fa una despesa en matèria d'inversions, paga l'IVA. La proposta demana que aquest 16% que rep l'Estat es quedi als consistoris.


L'ACM ha defensat aquest posicionament amb una sentència sorgida a partir d'una reclamació de l'Ajuntament de Sant Cugat. El consistori va presentar anys enrere, amb Joan Aymerich com a alcalde, una queixa formal a la Comissió Europea per incompliment de la sisena directiva europea per part de l'Estat espanyol.

Aquesta protesta va desembocar fa dos anys en una sentència del Tribunal de Justícia de la UE: l'organisme europeu va fallar que la imposició de l'IVA en les subvencions públiques que aplicava el govern espanyol era il·legal. La sentència va obligar l'Estat espanyol a deduir aquest impost en les subvencions i a retornar cents de milions d'euros als Ajuntaments i a les comunitats autònomes.

L'Ajuntament va centrar la seva reclamació en la transferència que feia al Teatre-Auditori pel seu funcionament ordinari. En aquells anys, el consistori no va pagar l'IVA que li reclamava l'Estat espanyol fins que Europa va donar la raó al municipi.

Joly subratlla les conseqüències d'aquella sentència del Tribunal de Justícia de la UE.

Jordi Joly

Aquell procés va ser molt llarg, però vam guanyar la sentència. En guanyar-se aquell recurs, hi ha sortit guanyant l'administració catalana.


A Catalunya, alguns Ajuntaments i entitats com el Liceu i el Teatre Nacional (TNC) es van veure compensats pel precedent d'aquella sentència.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.