Els restauradors culpen la crisi i l'IVA del tancament de negocis


Temes relacionats

L'Ajuntament estudia excepcions als horaris dels locals de cara a l'estiu i Festa Major (22/mar/12)

Els restauradors de la ciutat demanen obrir fins la una de la matinada ( 1/feb/12)

L'Ajuntament no canviarà l'ordenança que obliga alguns locals a tancar a les onze de la nit (20/gen/12)

Opinions enfrontades dels restauradors en el primer any de la llei antitabac (11/gen/12)

El Gremi de Restauradors vol un Pacte de Nit que satisfaci les demandes dels seus clients (13/set/11)


  • Comparteix:

Les terrasses dels bars, principals fonts d'ingressos de molts negocis / Font: ACN

Les terrasses dels bars, principals fonts d'ingressos de molts negocis / Font: ACN

El sector local de l'hostaleria ha vist agreujada la seva ja difícil situació amb la pujada de l'IVA. Així ho ha destacat el president del Gremi d'Hostaleria de Sant Cugat, Josep Baeta, que també ha puntualitzat que un 10% dels locals de la comarca han abaixat la persiana per la davallada del consum en aquest sector. Una situació que no s'ha donat a la nostra ciutat, on la baixada de facturació ha estat inferior.

La crisi econòmica ha provocat al Vallès Occidental al 2012 el tancament del 10% dels locals dedicats a la restauració. El president del Gremi d'Hostaleria de Sant Cugat, Josep Baeta, ha afirmat que a aquesta crisi se li ha de sumar l'increment de l'IVA que ha fet que els empresaris s'hagin abaixat el sou per tirar endavant el negoci. Malgrat aquestes dades, Baeta ha afirmat al 'Sant Cugat a fons' de Cugat.cat que al nostre municipi la repercussió ha estat menor.

Josep Baeta

Al gremi del Vallès Occidental sí que s'ha notat en el 2012 un important tancament de locals, al voltant d'un 10% i hi ha hagut molts traspassos.


Els restauradors consultats per Cugat.cat han mostrat diversitat d'opinions sobre l'afectació de l'increment de l'IVA del 8 al 10% en el sector. Alguns d'ells, com és el cas dels responsables de El Mesón i Zuka, Xavier Vendrell i Salva Guerrero, han explicat que sí que els està afectant. En un cas pel fet que no han repercutit aquest increment en els preus i per tant perden beneficis. En l'altre, pel fet que l'increment dels preus, primer al mercat i després al restaurant, es tradueix en un menor consum dels clients. L'opinió contrària, la representa el gerent del restaurant La Bolera, Ramon Masó, que no creu que un increment d'un 2% afecti la decisió dels clients d'anar o no al restaurant.

Restauradors

Jo no crec que un 2% hagi influït en els restaurants / Sí que ens ha afectat perquè no hem mogut els preus / La pujada de l'IVA ens afecta de manera directa com indirecta, en la compra i en la venda.


D'altra banda, Baeta també ha agraït les converses que ha tingut el gremi amb el consistori en el marc del Pacte de Nit que ha permès una flexibilització amb relació a l'hora de tancament de les terrasses. En aquest sentit, el president del Gremi d'Hostaleria ha afirmat que això ha permès que els santcugatencs es quedin més a la ciutat per sopar i no es desplacin tant a Barcelona.

Josep Baeta

Per la quantitat de població que hi havia a Sant Cugat i la quantitat de negoci que hi havia en general, hi havia una fuga. Ara la gent es queda a Sant Cugat.


Baeta, però, ha comentat que encara queden per polir alguns aspectes com el fet que la llei antitabac obliga els clients a sortir al carrer per fumar i això genera problemes amb els veïns i trucades contínues a la policia. Tot i així, Baeta ha manifestat que el sector està estudiant mesures perquè el soroll no s'escampi tant i no molesti els veïns.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.