L'economia i el català a Europa, principals reivindicacions dels partits per demanar el vot europeu


Temes relacionats

Cugat.cat explica què és el Parlament Europeu i com afecta a la vida quotidiana dels santcugatencs ( 5/jun/09)

Oriol Junqueras: 'El català només serà oficial a Europa quan Catalunya sigui un Estat'' ( 2/jun/09)

Tremosa: 'No pateixo per l'Europa política sinó per l'econòmica' (31/mai/09)

Obiols (PSC): 'Cal una majoria progressista a Brussel·les per no perdre el model social europeu' (27/mai/09)

Romeva (ICV): 'Convertir les eleccions en una moció de censura a Zapatero és un error' (28/mai/09)

Jiménez Becerril (PP): 'L'excés de llengües impedeix que s'acceleri la feina al Parlament Europeu' (18/mai/09)


  • Comparteix:

Imatge del Parlament Europeu

Imatge del Parlament Europeu

Els cinc grups polítics amb representació a l'Ajuntament han preparat el terreny a la ciutat pels comicis europeus durant les dues setmanes de campanya electoral. Els partits han demanat el vot per les formacions que representen amb l'ajut dels membres de les llistes al Parlament europeu. L'economia i la llengua catalana han marcat el missatge de tots els partits, que veuen en el seus programes electorals la sortida a la situació financera que viu el Vell Continent i la defensa del català més enllà dels Pirineus.

Durant un acte de campanya, el grup socialista ha portat a la ciutat l'eurodiputat i número 2 del PSC a la candidatura del PSOE, Raimon Obiols. El missatge d'Obiols ha posat èmfasi en l'advertència que Europa corre el risc de caure en una deriva 'neoliberal' si les forces progressistes no són majoritàries a Brussel·les. Per trobar una sortida a la crisi, els socialistes han demanat el vot per aquest diumenge.

Raimon Obiols

Esperem aconseguir una majoria que ens permeti trobar una sortida a la crisi.




CiU ha escollit Sant Cugat per fer l'acte central de campanya al parc Ramon Barnils. La cita de la federació nacionalista ha comptat amb la participació del president de la formació, Artur Mas; el secretari general, Josep Antoni Duran i Lleida, i l'alcalde, Lluís Recoder.

El cap de llista a les eleccions europees, Ramon Tremosa, ha destacat la idea que Europa no es redueix a les institucions polítiques, sinó que la ciutadania té múltiples connexions amb la Unió a través de l'economia.

Ramon Tremosa

Jo no patiria per l'Europa política. És important que la locomotora econòmica vagi a tota màquina.


El PP ha aprofitat la precampanya per portar a la ciutat la número 3 de les llistes estatals populars a les eleccions europees, Teresa Jiménez Becerril. La candidata popular s'ha oposat a la creació d'una circumscripció electoral catalana pels comicis europeus i l'ús del català a la Unió.

Jiménez Becerril ha defensat el seu missatge argumentant que un excés de llengües a vegades interfereix en la tasca de la institució europea.

Teresa J. Becerril

Quantes més llengües, millor. Però l'excés de llengües impedeix que s'acceleri la feina.


Per contra, la defensa del català a Europa ha estat el crit d'ERC en aquesta campanya. El cap de llista republicà a les eleccions europees, Oriol Junqueras, ha aprofitat un sopar organitzat per la secció local a la nostra ciutat per recordar que Catalunya s'hi juga molt en aquestes eleccions.

Per Junqueras, la representació d'ERC al Parlament Europeu servirà per defensar interessos de Catalunya com la independència. És el cas del català com a llengua oficial a Europa. Segons Junqueras, el català no serà idioma oficial fins que no representi la llengua d'un Estat.

Oriol Junqueras

A Europa ens hi juguem molt. Ens juguem el nostre marc laboral, el futur de les nostres empreses i dels nostres comerços.


La candidaura ecosocialista considera que la seva formació, aliada electoralment amb IU, pot aportar un aire diferent al Parlament Europeu. La nostra ciutat és el lloc de residència habitual de Raül Romeva, candidat d'ICV-EUiA a les eleccions europees, que ha criticat la polarització de la campanya entre el PSOE i el PP i ha dit que és un error convertir aquests comicis en una moció de censura a Zapatero.

Romeva ha demanat el vot per la seva formació perquè creu que ICV té la capacitat de col·locar en l'agenda política qüestions claus com l'ecologisme, el model d'infraestructures i de mobilitat i els drets de les persones.

Raül Romeva

Estem votant al Parlament Europeu no al senyor Zapatero. Quan Zapatero es presenti ja es passaran comptes, però ara no toca això.


Els últims col·legis electorals d'Europa tancaran als voltants de les deu de la nit a Itàlia, moment en què es podrà saber si la crida a la participació de tots els partits ha donat els seus fruits i quin missatge ha convençut més l'electorat europeu.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.