Els comuns volen desprivatitzar la sanitat pública i crear un pla de rescat dels professionals

En Comú Podem ha presentat les seves propostes en clau sanitària a Sant Cugat


  • Comparteix:

La crisi de la Covid-19 i la consegüent crisi sanitària ha fet que els partits polítics posin el focus en la sanitat. Qui l'ha posat al centre del seu programa és En Comú Podem, que aposta per una 'sanitat pública i de qualitat per a tothom'. Aquest divendres, els comuns han presentat les seves propostes sanitàries a Sant Cugat, en concret, al consultori de la Floresta, un dels centres mèdics que es van tancar en plena pandèmia i que ha patit mancances per les retallades. L'acte de campanya electoral ha comptat amb el candidat número 17 a les llistes per Barcelona i metge d'atenció primària, Miquel Farrés, que aposta per desprivatitzar el sistema sanitari i posar-lo en mans d'un gestor públic.

La coordinadora de Sant Cugat en Comú i número 66 a la llista per Barcelona, Aina Balada, ha recordat que, en el cas de Sant Cugat, la sanitat pública depèn de Mútua Terrassa i assegura que els centres sanitaris han patit les retallades, més que altres centres de gestió pública. Balada també ha emfatitzat que són "molts anys privatitzant la sanitat" i que, malgrat que durant l'actual situació sanitària "hem vist les mancances del nostre sistema", no és una situació "nova", sinó que és conseqüència de "molts anys de retallades".

En Comú Podem també critica les llargues llistes d'espera que obliga la ciutadania a recórrer a l'atenció privada i que encara no s'hagin revertit les retallades en sanitat, fet que provoca efectes en les condicions dels treballadors. Miquel Farrés ha explicat que s'han reunit amb representants del comitè d'empresa de Mútua Terrassa i que s'han trobat amb treballadors en situació de "precarització laboral" i amb "contractes encadenats durant més de sis anys". Per això, els comuns proposen la creació d'un pla de rescat dels professionals sanitaris "que han marxat". Farrés explica que les retallades i els tancaments de centres mèdics es justifiquen amb l'argument que "no tenim professionals". Ara bé, el metge d'atenció primària assegura que "s'estan formant més metges i infermers que mai; el problema és que se'n van".

Farrés també ha assegurat que el partit dona suport a les propostes de les plataformes en defensa de la sanitat que es fan tant a Sant Cugat com a la comarca. Algunes d'aquestes són la creació d'una taula de participació que faci seguiment dels serveis públics i la demanda d'una sanitat públic i accessible, és a dir, que "puguis veure al professional sanitari en un màxim de 72 hores i que el tinguis a prop", ha detallat Farrés.

Hospital públic a Sant Cugat
Aquesta setmana, ERC prometia construir un hospital públic ubicat "a cavall entre Rubí i Sant Cugat". Davant d'aquesta proposta, Aina Balada ha recordat que la ciutat "ja va tenir l'oportunitat que l'Hospital Universitari General de Catalunya (HUGC) fos públic quan estava carregat de deutes i es va rescatar a canvi de res". Balada critica que s'hagi "salvat la sanitat privada en detriment de la pública" i afegeix que "dir que es farà un hospital" no els convenç i que esperen que se'ls doni més detalls, com, per exemple, com es finançarà i si tindrà una gestió pública o privada.

Per la seva banda, Miquel Farrés ha demanat "rigor" i que s'acabi amb "l'electoralisme i anar prometent equipaments".




Aina Balada

Portem molts anys privatitzant la sanitat i no invertint suficient. En temps de pandèmia hem vist les mancances del nostre sistema sanitari, però no és unaqüestió nova. Portem molts anys de retallades i això afecta als recursos públics i a l'atenció primària.

Miquel Farrés

Tot aquest mantra de retallar i de tancar va molt lligat a que diuen que no tenim professionals, però estem formant molts més metges i infermeres que mai, el problema és que se'n van. Volem fer un pla de rescat ambiciós per recuperar tots els professionals que han marxat i cuidar els que hi ha actualment.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.