[Entrevista 28-A] Bernat Picornell (ERC): 'Necessitem un referèndum homologable arreu del món'

ERC es presenta com l'opció per frenar la ultradreta i el front del 155


  • Comparteix:

L'opció per 'frenar la ultradreta i el front del 155'. ERC vol la màxima representació a les Corts per fer avançar les negociacions entre l'Estat espanyol i Catalunya, amb un referèndum vàlid en l'àmbit internacional en el punt de mira. Així ho estableix el seu programa electoral, del qual en parlem amb el senador d'ERC Bernat Picornell, dins el cicle d'entrevistes de Cugat.cat amb motiu de les eleccions espanyoles.





ERC a les Corts espanyoles
Per ERC aquests comicis són diferents. A les eleccions del 2016 van establir la seva presència a les Corts per un temps limitat de 18 mesos. Ara, diu el senador, 'el país ha canviat' i cal estar presents 'per seguir demanant i negociant'.

Segons Picornell, la diferència amb Junts per Catalunya i el Front Republicà és el programa ideològic, tot i que considera que tot el bloc independentista ha de ser fort a les institucions espanyoles.

És per això que bona part de les propostes del programa electoral republicà s'articula sota l'objectiu 'd'ajudar l'Estat espanyol a avançar cap a una democràcia plena', un fet que també ajudarà a aconseguir el dret a decidir. En aquest sentit, les mesures del programa proposen, entre d'altres, un referèndum sobre la monarquia i la supressió del Senat.

Referèndum amb mediador internacional
'L'1-O molta gent va sortir al carrer i va dir a l'Estat espanyol que volia decidir', explica Picornell, que defensa la necessitat d'un referèndum homologable a àmbit internacional. És per això que el programa electoral planteja un referèndum amb la intervenció d'un mediador internacional.

Habitatge
En matèria d'habitatge, aposta per una major intervenció de l'Estat. Així, el programa electoral planteja mesures de control dels preus del lloguer, recuperar els pisos de la Sareb i implantar la dació de pagament com a garantia de cancel·lació de l'hipoteca. 'El dret a l'habitatge ha d'estar absolutament garantit', afirma Picornell.

Pensions i propostes econòmiques
ERC proposa blindar el sistema de revalorització de les pensions lligat a l'IPC, crear un fons de reserva, redissenyar el sistema de pensions no contributives i reformular els requisits d'accès a la jubilació, tot i que Picornell creu que també s'han d'abordar les polítiques de natalitat per garantir la viabilitat de les pensions.

La formació es compromet amb la protecció de l'economia productiva i la justícia social, i reclama la derogació de les reformes laborals, situen el salari mínim en 1.200 euros i rebaixa alguns impostos, entre d'altres mesures. Tot i això, 'afecta la capacitat de despesa dels ciutadans' i això 'ajudarà també l'economia', segons la visió del senador.

Política de pactes
'Ser un baluard contra l'extrema dreta' és un dels compromisos que exposa ERC en el seu programa. És per això, que en cas de tenir opcions, ERC impedirà qualsevol tipus de pacte amb la ultradreta perquè 'cap demòcrata ho permetria'. Per a la resta, qualsevol que es vulgui posar a la taula de negociació 'serà positiu per a Catalunya'.


  • Una línia vermella: Que governi la ultradreta.

  • Una promesa electoral: Ajudar la ciutadania.

  • Un partit amb el qual pactaria: Podemos.

  • Un partit vetat a possibles pactes: VOX.

  • Una prioritat: Treure els presos de la presó per treballar pel benestar de la ciutadania.


  • Consulta el programa d'ERC en aquest enllaç.





    Bernat Picornell

    El que va passar l'1-O és que molta gent va sortir al carrer i va dir a l'Estat espanyol que volia decidir. Necessitem un referèndum homologable arreu del món.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.