Romeva, suspès com a senador

Els lletrats argumenten que la Mesa és competent per fer efectiva la suspensió immediatament


Temes relacionats

Romeva recull l'acta de senador (20/mai/19)


  • Comparteix:

Romeva, en la presa de possessió com a senador / Foto: ACN

Romeva, en la presa de possessió com a senador / Foto: ACN

La portaveu de la mesa del Senat, Cristina Narbona, ha anunciat aquest dimecres la suspensió del santcugatenc Raül Romeva com a senador per ERC. Així, la mesa de la cambra alta ha seguit les recomanacions de l'informe dels lletrats que han avalat la suspensió del republicà en base a l'article 384bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LECrim).

L'informe dels serveis jurídics de la cambra alta, al qual ha tingut accés l'ACN, determina que 'resulta indubtable' que la Mesa del Senat pot suspendre automàticament Romeva, tal com va fer el Congrés amb els diputats presos. Els lletrats argumenten que la Mesa presidida pel socialista Manuel Cruz és 'competent' per donar efectivitat a la suspensió de forma immediata.

L'informe diu que correspon a la Mesa determinar els efectes de la suspensió però apunta que 'sembla que ha de tenir un caràcter indefinit' fins que canviï la situació de Romeva, i l'article de la LECrim, que determina la suspensió en el supòsit que un parlamentari estigui en presó preventiva, deixi de ser aplicable. Els lletrats també asseguren que 'no procedeix' suspendre Romeva en base a l'article 22.6 del reglament del Senat.

Els quatre membres de la Mesa del PSOE i els dos del PP han votat a favor de la suspensió mentre que el representant del PNB s'ha posicionat en contra. La suspensió és amb caràcter retroactiu i té efectes des del moment de la constitució del Senat, el passat 21 de maig. La Mesa del Senat també ha acordat demanar un nou informe als lletrats del Senat perquè determinin les 'repercussions concretes' de la suspensió en el funcionament de la cambra alta.

Com a conseqüència de la suspensió, ERC es queda sense grup parlamentari propi, ja que va cedir quatre dels 13 senadors republicans a JxCat perquè pogués constituir-se com a grup. Així doncs, ERC es queda amb nou senadors per formar grup -compta amb un d'EH Bildu- i no arriba als 10 necessaris per tenir-ne de propi. La Mesa ha donat cinc dies als republicans perquè reformulin la composició del grup.








  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.