Set dels 11 pisos que la Sareb té a Sant Cugat estan ocupats

La Sareb assegura que només un d'aquests habitatges presenta una cas de "vulnerabilitat"


Temes relacionats

La Sareb té 11 pisos a Sant Cugat (17/abr/23)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'uns pisos propietat de la Sareb  / Foto: ACN (Ariadna Reche)

Imatge d'arxiu d'uns pisos propietat de la Sareb / Foto: ACN (Ariadna Reche)

Dels 11 pisos que la Sareb té a Sant Cugat, set estan ocupats. Ho ha confirmat a Cugat Mèdia el conegut com a 'banc dolent' (tot i que no és un banc, sinó una entitat), que ha concretat que d'aquests casos, només en un s'ha detectat una situació de vulnerabilitat, 'després de l'estudi detallat i avaluació'. A Sant Cugat, la Societat de Gestió d'Actius procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) compta actualment amb 11 habitatges, dos solars, 33 actius d'ús terciari i 43 trasters i garatges. L'entitat té a la venda tots aquests actius, procedents d'entitats financeres que van rebre ajudes públiques. A més, la Sareb compta amb dos habitatges a Sant Cugat dins el seu programa de gestió de lloguer social i assequible.


Tres eixos de treball

El govern espanyol negocia amb la Generalitat la venda de 200 habitatges i 200 terrenys de la Sareb, segons ha explicat aquest dimarts la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que aquest dimarts ha aprovat les mesures anunciades pel president Pedro Sánchez per mobilitzar 50.000 pisos de la Sareb a lloguer social, Calviño ha confirmat que 21.000 habitatges s'habilitaran a través d'acords amb les comunitats autònomes, 14.000 són pisos ja habitats i 15.000 més seran de nova construcció en sòls del banc dolent mitjanant una col·laboració público-privada.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta Calviño ha destacat que el lloguer social "contribueix a recuperar el valor social dels actius facilitant que els seus habitants tinguin una millor situació econòmica i estabilitzar el pagament de les rendes".

El pla es desenvoluparà en tres eixos. El primer consistirà en la mobilització de 21.000 habitatges de la Sareb -3.519 a Catalunya- mitjançant acords de venda amb les comunitats autònomes o ajuntaments per destinar-los a lloguer social. D'aquestes 9.000 ja estan disponibles per a la venda i la resta estan pendents de rehabilitar. La vicepresidenta ha recordat que ja s'han tancat acords amb comunitats i ajuntaments i ha comentat que s'està ultimant un acord per a 80 habitatges en municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona.

També està previst que es tanquin convenis de venda o cessió temporal a entitats sense ànims de lucre, a col·lectius vulnerables o destinar-les fomentar l'emprenedoria en zones afectades per la despoblació. En el cas de Catalunya, ha posat l'exemple de l'acord amb l'Ajuntament de Tàrrega per destinar habitatges per acollir refugiats.

El segon eix, ha continuat Calviño, consistirà en la "gestió proactiva" de 14.000 habitatges que ja estan ocupats i amb una "casuística molt variada", que requerirà detectar famílies amb situació de vulnerabilitat i risc d'exclusió social i aplicar mesures per al seu acompanyament per facilitar-los l'accés als serveis socials i a les prestacions com l'IMV.

Per últim, el pla preveu la posat en marxa de la cessió sòls mitjançant una col·laboració publico privada que donarien lloc a 15.000 nous habitatges de lloguer social o assequible. A banda, també s'inclou la cessió de sol per altres equipaments socials com hospitals, escoles, aparcaments i altres serveis públics. En el cas de Catalunya, ha citat un acord de venda per destinar un terreny de Tortosa a un hospital o un acord per destinar un terreny de Sant Andreu de la Barca a habitatge social.

Per la vicepresidenta, es "posa de relleu el compromís ferm" de restituir l'accés a l'habitatge social després de fos "desmantellada per anteriors governs", en referència als executiu del PP. La vicepresidenta ha comentat que a l'Estat hi ha 300.000 habitatges socials, un 3% del total, encara lluny del 9% de mitjana de la Unió Europea.

Segons Calviño, el paquet de mesures respon a l'objectiu d'impulsar el parc públic d'habitatge, donar suport a la inclusió social i "millorar la vertebració i cohesió social" del territori. A més, ha apuntat que ha de servir de "tornar als ciutadans" el cost del rescat bancari i "maximitzar el rendiment econòmic i social" dels actius que encara té la Sareb de la crisi financera de la dècada passada.

La Generalitat vol concreció

Aquest dilluns, el conseller de Territori, Juli Fernández, va enviar una carta a la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, en què recorda que en els darrers temps s'havien intensificat els contactes entre els dos governs perquè la Generalitat i administracions locals poguessin disposar d'habitatges i sòls de la Sareb.

Concretament, demanava a la ministra més concreció sobre la mesura i subratllava la necessitat "no solament per augmentar el reduït parc d'habitatge social existent sinó també com a mecanisme de retorn a la societat del capital aportat pels ciutadans d'aquest ens públic".

L'anunci del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un acte de partit a València el cap de setmana passat, també va aixecar les crítiques de formacions polítiques. Per exemple, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va assegurar que el PSOE "es mou més per l'emergència electoral que per l'habitacional o social". En la mateixa línia, el portaveu de Junts, Josep Rius, va assenyalar ahir que la mesures feia "tuf d'electoralisme", mentre que el PDeCAT ha advertit aquest matí, a través del seu portaveu al Congrés, Ferran Bel, que molts dels habitatges que passaran a lloguer social necessiten rehabilitació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.