Junts torna a guanyar i la ciutadania penalitza els tres partits del govern

Ciutadans desapareix; el PP i En Comú Podem torna a plenari, i Vox s'estrena amb dos regidors


  • Comparteix:

Junts per Sant Cugat ha tornat a guanyar les eleccions municipals, aquest cop amb més claredat que fa quatre anys. La llista de Josep Maria Vallès ha obtingut nou regidors, els mateixos que el 2019, però amb menys vots a causa de la pèrdua de participació (58%). Els partits més castigats aquest 28-M són els tres partits que han format el govern aquest darrer mandat: ERC ha perdut dos regidors i el PSC i la CUP n'ha perdut un cada un. El ple municipal tornarà a tenir set grups municipals, ja que, tot i que Ciutadans s'ha quedat sense representació, tornen al plenari el PP amb tres regidors i En Comú Podem amb dos. I ha aconseguit representació per primer cop Vox, que entra al ple amb dos regidors.

Vallès, vencedor absolut

Jordi Puigneró i Josep Maria Vallès, contents mentre segueixen l'escrutini electoral / Foto: Cugat Mèdia

Jordi Puigneró i Josep Maria Vallès, contents mentre segueixen l'escrutini electoral / Foto: Cugat Mèdia / Foto:

Josep Maria Vallès és el gran vencedor d'aquesta nit electoral. Malgrat mantenir la mateixa representació que fa quatre anys -tot i que ha passat de 12.000 a 10.000 vots-, l'alternativa d'esquerres no suma, ni tan sols amb la suma dels dos regidors dels comuns de Ramon Gutiérrez. Amb aquest escenari, Junts podria sumar amb Esquerra per arribar als 13 regidors de la majoria absoluta, però també podria governar en solitari.

El tripartit, castigat

Esquerra ha passat de sis a quatre regidors malgrat tenir l'alcaldia amb Mireia Ingla aquest mandat. El socialista Pere Soler també ha patit el desgast del govern i ha passat de quatre a tres representants. I Marco Simarro de la CUP també ha perdut un regidor i s'ha quedat només amb dos.

La dreta guanya pes

La dreta ha entrat amb força al plenari, ja que el Partit Popular s'ha quedat amb els tres regidors que ha perdut Aldo Ciprian, però Vox irromp amb dos representants per primera vegada.

La resta de partits

En aquestes eleccions hi havia 15 llistes electorals, però només set han aconseguit entrar al ple municipal. Això vol dir que vuit han quedat fora, un dels quals és Ciutadans, que ha passat de 5.200 vots a només 1.000 i un 2,67%. Els altres set són les noves forces que s'havien presentat per primer cop en els comicis municipals, de les quals, qui millors resultats ha obtingut ha sigut Independents, que ha obtingut el 3,5% dels vots.

  • Independents Sant Cugat - 1.377 (3,57%)
  • PACMA - 1.048 (2,71%)
  • Valents - 914 (2,37%)
  • PDeCAT - 792 (2.05%)
  • Convergents - 253 (0,65%)
  • FNC - 206 (0,53%)
  • Impuls - 176 (0,45%)


  • La participació

    El nombre de votants ha baixat dràsticament respecte al 2019, que va suposar un rècord en unes municipals. Aquest cop han votat un 58% dels votants, mentre que fa 4 anys, amb els presos polítics encara a la presó, va ser del 70%.



    Comparativa dels resultats del 2023 amb els del mandat anterior





    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.