Els grups municipals de Sant Cugat es posicionen davant el referèndum de l'1 d'octubre


  • Comparteix:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, des del Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat, flanquejats per la resta de l'executiu català i pels diputats independentistes de JxSí i la CUP / Foto: ACN

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, des del Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat, flanquejats per la resta de l'executiu català i pels diputats independentistes de JxSí i la CUP / Foto: ACN

El referèndum sobre la independència de Catalunya ja té data i pregunta. El govern ha escollit l'1 d'octubre i la pregunta serà 'Vol que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?' amb dues opcions de resposta: sí o no. Ho ha anunciat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, aquest divendres en una declaració institucional acompanyat del vicepresident, Oriol Junqueras, el govern i els diputats independentistes. Els grups municipals del ple de Sant Cugat han reaccionat a aquest anunci.

El grup municipal del PDeCAT ha mostrat el suport al president Puigdemont. La portaveu del grup, Cristina Paraira, ha expressat l'acord amb la proposta.

Cristina Paraira

Estem contents amb la pregunta: hi surten Catalunya, estat i república, que és pel que nosaltres estem treballant. També cal dir que no ens ha quedat més remei que arribar a aquest punt, hem intentat dialogar amb l'Estat espanyol i no ha estat possible. Nosaltres tenim clar el full de ruta i en aquesta línia treballarem.


La portaveu del grup municipal de la CUP-PC, Núria Gibert, s'ha mostrat 'molt satisfeta per aquest primer pas' i ha encoratjat a 'començar la campanya i mobilitzar el màxim de gent possible'.

Núria Gibert

Aquest és el tret de sortida del que ha de ser una campanya intensa de quatre mesos fins a la celebració efectiva del referèndum. Cal no oblidar que a la contra tenim un govern espanyol que posarà tots els seus recursos per evitar que el referèndum es faci i per tant l'hem de defensar.


C's creu que és el moment d'acabar 'amb la farsa del procés' i convocar eleccions. Ho ha explicat el portaveu de la formació, Aldo Ciprián.

Aldo Ciprián

Creiem que és el moment adequat per fer unes eleccions de veritat, amb urnes de veritat, i no un pseudoreferèndum com el 9N que no va significar res. Creiem que és el moment de lluitar a favor dels catalans i no en contra i de separar-nos de la resta d'Espanya i de la resta d'Europa, perquè som espanyols i europeus.


ERC-MES també està molt content amb l'anunci i ha valorat la data i la pregunta. N'ha parlat la portaveu del grup, Mireia Ingla.

Mireia Ingla

Sobretot el que voliem és que fos una pregunta que permetés una resposta clara i binària, de sí o no. També volíem que quedés molt clar que es vota per la independència. Aquesta fórmula d'estat en forma de república ens satisfà perquè som un partit republicà i el nostre model d'estat és el republicà.


Per ICV-EUiA 'ni la pregunta ni la data són un inconvenient' i ha valorat que la pregunta 'sigui binària i no doni peu a la confusió'. La portaveu ecosocialista, Roser Casamitjana, ha explicat quin és 'el neguit' de la seva formació.

Roser Casamitjana

El que ens preocupa és que no veiem concretat com es farà el referèndum, com es convocarà i qui el convocarà. Tampoc no sabem si està previst que els resultats tinguin una legitimitat acceptada per tothom.


Segons el PSC, aquesta convocatòria 'no és la millor sortida a l'atzucac actual' i proposa un acord pactat per avançar cap a una reforma de la Constitució per crear un estat federal. El portaveu del PSC a Sant Cugat, Pere Soler, ha dit que 'no hi ha una majoria independentista al país' i ha emplaçat el govern a 'respectar la legalitat'.

Pere Soler

Som els primers interessats a poder canviar la llei per vertebrar l'Estat espanyol en un estat federal. Si hi ha una vulneració de la llei s'han de posar mecanismes, ara no ens pregunteu quins han de ser. Per això hi ha un govern, que és qui ha de prendre la responsabilitat.


El portaveu del PP al consistori, Álvaro Benejam, ha carregat contra el president de la Generalitat i l'ha acusat de promoure 'un referèndum il·legal'. Segons Benejam, el govern de Mariano Rajoy 'no hauria de permetre' la celebració del referèndum.

Álvaro Benejam

Si el que vol és que la legalitat vigent permeti fer el referèndum, cal intentar canviar les lleis a base de propostes. És el president de la Generalitat el que ha de convèncer els altres per canviar les lleis que ho regulen, que és la Constitució.


Puigdemont també ha anunciat que la pregunta estarà formulada en els tres idiomes oficials del país: el català, el castellà i l'aranès.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.