El Suprem cita a declarar avui Romeva, el govern cessat i els 'Jordis' per decidir si els excarcera


  • Comparteix:

El govern cessat, el 2 de novembre passat / Foto: ACN

El govern cessat, el 2 de novembre passat / Foto: ACN

El jutge del Tribunal Suprem (TS), el santcugatenc Pablo Llarena, cita a declarar avui, a partir de dos quarts de deu del matí, els vuit consellers empresonats, entre ells el santcugatenc Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart per valorar si els deixa en llibertat. Llarena atén les peticions de les defenses de tots ells que han sol·licitat que els clients declarin davant del jutge després que aquest hagi assumit les causes contra ells, fins fa una setmana en mans de la jutge de l'Audiència Nacional (AN) Carmen Lamela. La majoria dels empresonats són candidats a les eleccions del 21-D. La Guàrdia Civil traslladarà els 10 investigats als calabossos de l'AN i els passaran de dos en dos a l'alt tribunal espanyol.

Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van ingressar a la presó de Soto del Real el 16 d'octubre passat per ordre de Llarena. Els vuit consellers destituïts en aplicació de l'article 155 van ser enviats a presó per Lamela el 2 de novembre passat. Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Carles Mundó i Joaquim Forn van ingressar a la presó d'Estremera, mentre que Dolors Bassa i Meritxell Borràs ho van fer a Alcalá-Meco.

Dificultats logístiques
Al Suprem no s'acostuma a donar el cas que investigats que estan en presó preventiva hagin d'anar a declarar. Això ha provocat fins i tot algunes dificultats logístiques. Per exemple, està previst que els vuit consellers, Sànchez i Cuixart siguin traslladats de les tres presons per la Guàrdia Civil en furgons policials, que entraran a l'aparcament de l'Audiència Nacional, situada al costat del Suprem. Els investigats aniran sent traslladats en cotxe de dos en dos al Suprem quan sigui el seu torn de declarar. Mentre no declarin, estaran als calabossos de l'Audiència Nacional.

Encara que el jutge els deixés en llibertat, cap d'ells podrà sortir lliure a peu del Suprem. Segons han explicat a l'ACN fonts penitenciàries, tots 10 hauran de tornar a les seves respectives presons per complir amb diversos tràmits, com ara recollir els efectes personals i signar la fitxa de sortida del centre penitenciari. Si la decisió del jutge és fixar una fiança perquè puguin eludir la presó, el fet que dissabte no sigui hàbil al Suprem pot dificultar que es pogués consignar el pagament. Fonts del Suprem també recorden que Llarena no està obligat a prendre un decisió aquest mateix divendres.

Està previst que diversos dirigents d'ERC, el PDeCAT i En Comú Podem vagin a les immediacions del Congrés espanyol a donar suport als investigats.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.