L'Ajuntament posa fil a l'agulla per reduir els actuals terminis de 15 mesos per atorgar de llicències d'obra

Es preveu la incorporació de cinc persones fixes i 10 temporals per revertir la "greu" situació en un màxim de dos anys


  • Comparteix:

L'alcaldessa, Mireia Ingla, i el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch / Foto: Cugat Mèdia

L'alcaldessa, Mireia Ingla, i el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch / Foto: Cugat Mèdia

L'Ajuntament presenta un pla per millorar els terminis actuals per atorgar llicències d'obra. Una problemàtica 'fruit de la precarietat del servei' que s'ha agreujat en l'últim any per l'acumulació de sol·licituds i de baixes, que ha provocat la manca de recursos humans i una mitjana de temps per resoldre expedients d'obra major de 445 dies. Per revertir-ho, el consistori engega un pla amb 12 accions enfocades, principalment, a l'augment del personal, però també a simplificar procediments i millorar la informació urbanística.

Un pla que vol ser "permanent" i que "en cap cas es tracta d'un pla de xoc", segons ha explicat l'alcaldessa, Mireia Ingla, que ha demanat disculpes a les persones afectades "pel malestar i les molèsties causades". El Síndic de Greuges de Sant Cugat, de fet, ja ha rebut diverses queixes que ha transmès a l'equip de govern. Ingla ha assegurat que es van trobar, quan van entrar al govern el juny del 2019, amb un servei "mal dimensionat" per absorbir la xifra de llicències a tramitar i "ni una sola proposta damunt la taula" per solucionar-ho. En els últims tres anys (2018, 2019 i 2020) s'han fet més de 5.500 sol·licituds i encara en queden 547 pendents, 186 dels quals són per obres majors, "els més complexos de tramitar".

Segons han explicat tant Ingla com el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, són conscients des de fa temps de la situació i han parlat amb persones i entitats afectades per mirar de reduir els terminis als dos mesos que preveu la llei. En aquest sentit, Sant Cugat Empresarial ja ha celebrat l'aplicació d'aquest pla, tot i que asseguren que "arriba tard". Duch ha detallat algunes de les accions, com la incorporació de 15 persones, cinc de plantilla i 10 de temporals, de cara a absorbir l'acumulació en un màxim de dos anys. Aquests contractes temporals seran per a cinc arquitectes, un enginyer de processos i informàtic, un assessor jurídic i dos auxiliars administratius.

El juliol del 2019 el servei tenia sis tècnics, una plaça no coberta i un cap, i quatre d'aquestes persones tenien contractes temporals no renovables, que finalitzaven entre 2019 i 2020. L'Ajuntament ja va obrir una borsa d'arquitectes per suplir les baixes i contractar nou personal.

Més enllà dels recursos humans, el pla també preveu una reorganització interna del servei, la millora tecnològica i digitalització dels expedients, millorar la qualitat de la informació dels projectes d'obra i la implementació de la tramitació telemàtica, entre d'altres.




Mireia Ingla

Tots plegats hem assumit aquesta responsabiliat per resoldre-ho. Aquest Ajuntament fa massa temps que té l'etiqueta penjada de la lentitud en les llicències d'obra. Posem fil a l'agulla per revertir aquesta situació convençuts que hi som a temps i serem capaços.

Francesc Duch

Està calculat perquè en un màxim de dos anys, sent generosos, puguem posar les llicències al dia i que no hi hagi aquest retard. Serà un tema progressiu.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.