Una comunitat de veïns de Sant Cugat, sota l'amenaça de quedar-se sense subministrament d'aigua calenta i calefacció

L'empresa propietària de l'immoble, de protecció oficial privada, ha canviat de subministradora i ha triplicat el preu del terme fix


  • Comparteix:

Imatge del cartell amb l'avís del tall de subministrament / Foto: Cedida

Imatge del cartell amb l'avís del tall de subministrament / Foto: Cedida

La comunitat de veïns del número 2-4 del carrer de Josep Tarradellas alerta que aquest diumenge podrien quedar-se sense subministrament d'aigua calenta i calefacció. Testa, la companyia propietària de l'immoble (construït en règim de protecció oficial des de la iniciativa privada, per una empresa diferent de Testa), va canviar l'1 de gener de subministradora d'aquest servei que tenen centralitzat a l'edifici: passen d'Energea a Fusiona i ara el preu del terme fix s'ha triplicat i el terme variable ha crescut un 50%. Els veïns s'han negat a fer el canvi fins que no rebin 'una explicació convincent al respecte'. Ara, però, s'han trobat un avís a la comunitat -amb 86 habitatges- on la nova companyia subministradora reclama les dades dels veïns per mantenir el subministrament; si no ho fan, adverteix la missiva, 'es procedirà a realitzar el tall de subministrament del servei'.

Des de l'Ajuntament, la tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, ha explicat a Cugat Mèdia que han fet un advertiment a l'empresa subministradora que tallar el servei "no és legal". "Els hem advertit que la llei 24/2015 protegeix les persones en risc d'exclusió habitacional", ha dit la segona tinenta d'alcaldia. Segons Gibert, no està permès per llei tallar un subministrament bàsic sense fer abans un estudi que determini si a l'habitatge hi viuen persones en risc de vulnerabilitat social. La responsable de l'àrea de Drets Socials confia que Fusiona no tallarà el subministrament, però adverteix que si ho fa, l'Ajuntament traspassarà el cas a la Generalitat, "que té capacitat de sanció".

De fet, com ha explicat el tinent d'alcaldia d'Habitatge, Francesc Duch, a Cugat Mèdia, el cas del subministrament d'aigua calenta i calefacció no és l'únic en què els veïns han notat el canvi de propietat a un fons voltor. "És una empresa fons voltor que s'ha quedat amb els immobles i està collant els veïns. Està apujant els lloguers al màxim i incrementant els preus de la comunitat".

De moment, ha concretat Duch, el consistori està en contacte amb els veïns, als quals, tot i que l'Ajuntament no gestiona els lloguers, els hi ha ofert el suport i assessorament.

La promoció d'habitatges es va construir l'any 2012, a iniciativa de la promotora Altamira del Banc de Santander i amb un acord signat l'any 2010 amb Promusa. En total, es van fer 86 pisos de protecció oficial. Després, la propietat de l'immoble va passar a mans de l'empresa Metrovacesa, i fa uns anys aquesta la va traspassar a Testa, actual propietària d'aquesta promoció d'habitatge de protecció oficial privada.

Sergio Armenteros, veí de la comunitat afectada, ha lamentat, en declaracions a Cugat Mèdia, que la comunicació amb la companyia és "amb els cartells que ens pengen". Ha assegurat que actualment el veïnat paga més de 630 euros de lloguer, més la comunitat i l'IBI: això suposa factures de lloguer que van dels 800 als 1.000 euros. Malgrat el pagament, es queixa que hi ha serveis, com la neteja de l'escala o el manteniment de l'edifici no es garanteixen per part de la propietat.

Cugat Mèdia s'ha posat en contacte amb Testa, però encara no ha rebut resposta.






Núria Gibert

Tallar el subminastrament no és legal. Els hem advertit que la llei 24/2015 blinda que no es puguin tallar els subministraments bàsics no es puguin tallar sense fer un estudi sobre si hi ha famílies en risc d'exclusió social.

Francesc Duch

És una empresa fons voltor que s'ha quedat amb els immobles i està apretant els veïns. Està apunjant els lloguers al màxim i incrementant els preus de la comunitat.

Sergio Armenteros

Paguem 600 euros, més la comunitat i l'IBI. Al final paguem factures de lloguer de 800, 900 i fins i tot 1.000 euros, en protecció oficial.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.