Sant Cugat ofereix als infants ucraïnesos un espai de lleure mentre es tramita l'escolarització

La ciutat ja acull una trentena d'infants d'Ucraïna, dels quals dos terços ja estan en una escola acollidora


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'infants d'Ucraïna / Foto: ACN

Imatge d'arxiu d'infants d'Ucraïna / Foto: ACN

Els infants ucraïnesos que arribin a Sant Cugat disposen d'un espai de lleure compartit amb les mares que podran utilitzar mentre es realitzen els tràmits d'escolarització (que poden durar una setmana) i es determina l'escola acollidora per part de la inspecció d'Educació i l'OME. Es tracta d'una iniciativa impulsada per l'Ajuntament i la Creu Roja que també està oberta a canalla nouvinguda d'altres països, on se'ls ofereix nocions bàsiques perquè aprenguin les primeres paraules en català i castellà, tot plegat amb la col·laboració d'entitats com Gilgal, l'Ateneu i l'Escola d'Adults. Dels 29 infants provinents d'Ucraïna, 21 ja han estat escolaritzats.

D'aquesta manera ja està en marxa el Pla Sant Cugat amb Ucraïna, activitat el 15 de març, i que ha atès més de 100 persones a través del Punt d'Informació i Orientació a les Persones Refugiades, que ha realitzat més de 200 gestions. A més, ja estan agendades més d'una seixantena de cites d'atenció.

Com ha explicat a Cugat Mèdia la regidora de Ciutadania, Gemma Aristoy; en aquest punt, se'ls ofereix una primera atenció, se'ls deriva a la Fira de Barcelona i, si tenen previst quedar-se a Sant Cugat, se'ls ajuda en els tràmits necessaris com el padró, cursos per aprendre la llengua i l'escolarització dels menors, entre d'altres. De fet, Sant Cugat acull prop d'una trentena de menors arribats d'Ucraïna amb les seves famílies. 21 d'ells ja estan escolaritzats en diferents centres públics del municipi, tret d'algun cas que ha demanat un centre concertat per compartir escola amb altres familiars. La distribució és fa en funció de la proximitat del centre i la possibilitats de ràtio.

Amb tot plegat, es calcula que s'han desplaçat des d'Ucraïna fins a Sant Cugat unes 200 persones. Majoritàriament són acollides per familiars o coneguts, però també hi ha algun cas d'acolliment per part de persones que s'han acostat a la frontera del país.

Des de l'Ajuntament recomanen "no acollir lliurement persones refugiades, sinó fer-ho a través de les indicacions de les entitats i institucions que estan fent la gestió d'aquesta acollida". El consistori vol així garantir "que l'atenció, l'autonomia de les persones i el respecte sigui sempre present en l'atenció que se'ls ofereix". A més, Aristoy recorda que la millor manera d'articular l'ajuda és col·laborar econòmicament amb les entitats que treballen al territori i fomentar la sensibilització.



Gemma Aristoy

Aquells que tenen previst quedar-se a Sant Cugat, fem la tramitació del padró, de l'escolarització i els hi facilitem algun curs de llengua catalana i castellana per facilitar la integració.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.