Riba lamenta la 'zero col·laboració' de l'Estat espanyol amb el comitè de Pegasus

L'informe de l'Eurocambra sobre Pegasus apunta al govern espanyol com a responsable de l'espionatge a l'independentisme


Temes relacionats

Damià Calvet, el tercer santcugatenc espiat amb Pegasus ( 4/mai/22)

Diana Riba: 'De 27 governs europeus l'únic a qui crec li interessa el meu mòbil és l'Estat espanyol' (22/abr/22)


  • Comparteix:

Diana Riba, en una imatge d'arxiu / Foto: Parlament Europeu

Diana Riba, en una imatge d'arxiu / Foto: Parlament Europeu

L'eurodiputada santcugatenca Diana Riba lamenta que l'Estat espanyol estigui tenint 'zero col·laboració' amb el comitè de l'Eurocambra que investiga l'ús del programari d'espionatge Pegasus. La republicana ha criticat que el comissari de Justícia de la Unió Europea (UE) hagi enviat una carta al respecte al govern estatal i que aquesta 'no hagi rebut ni resposta'. Malgrat que l'informe no és vinculant, Riba considera que 'té importància política'. 'Se'n poden desencadenar mesures molt més greus per part de la comissió', ha assegurat.

L'informe preliminar apunta al govern espanyol com a responsable de l'espionatge a l'independentisme. El document, que encara és un esborrany elaborat per la ponent Sophie in 't Veld i que haurà de passar el període d'esmenes, lamenta la "poca informació aportada fins ara" per l'executiu espanyol sobre l'espionatge i assenyala que el govern espanyol va ser "probablement" el primer comprador a la Unió Europea del programari d'NSO. Per sostenir l'argument que les autoritats espanyoles poden estar darrere de l'espionatge, el text remarca que es va fer en "moments de rellevància política".

A més, l'informe apunta que tenint en compte que les autoritats espanyoles només han reconegut 18 dels 65 casos revelats per CitizenLab i que les ordres no s'han fet públiques, "no és possible establir" que l'independentisme suposés una "amenaça a la seguretat nacional o la integritat de l'estat".

El document elaborat per In 't Veld dedica un apartat a l'espionatge a l'Estat, en el qual inclou els casos contra l'independentisme i també contra membres del govern espanyol, entre ells Pedro Sánchez. Sobre el 'Catalangate', el document apunta que "els atacs mostren un patró clar" i "coincideixen" amb "moments de rellevància política".

El text explica totes les persones vinculades a l'independentisme que han estat espiades amb Pegasus i les accions legals que s'han iniciat, tant a Espanya com a altres països europeus. Pel que fa a l'espionatge a membres del govern espanyol, l'informe afirma que "es creu àmpliament" que les autoritats del Marroc estan darrere d'aquests fets.

Riba no és l'única santcugatenca afectada per aquest cas d'espionatge: també hi figuren els noms de l'exconseller Damià Calvet i del director de l'oficina de l'expresident Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay. Calvet ha declinat fer declaracions al respecte, mentre que Alay no ha respost les trucades de Cugat Mèdia.

La ponent critica la manca de cooperació del govern espanyol

L'apartat sobre l'espionatge a l'Estat està fet amb referències a publicacions dels mitjans de comunicació. La ponent ha justificat aquest fet perquè el comitè no ha fet una missió a Espanya i el govern espanyol no ha respost les peticions d'informació. In 't Veld ha reconegut que els casos a l'Estat són "delicats" i ha lamentat tenir "poca informació oficial i confirmacions".

És per aquest motiu que la ponent ha reclamat a les autoritats espanyoles que els aportin "més informació per avaluar la situació". "Si creuen que alguna assumpció és errònia, aleshores que aportin proves", ha dit la ponent tot dirigint-se a les autoritats espanyoles.

"Seria molt d'agrair tenir informació factual per part del govern. El que no es pot fer és negar-se a donar informació i dir que no pots mirar res més. Què se suposa que hem de fer? Quedar-nos callats i cecs?", ha afegit la ponent de l'informe, que ha subratllat que una missió a Espanya seria útil per analitzar els fets.


Diana Riba

El comissari de Justícia de la UE ha enviat una carta i no ha rebut resposta. L'Estat espanyol té zero col·laboració amb el comitè d'investigació de Pegasus.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.