La cobertura de les vies de tren per desenvolupar Ca n'Ametller pot costar uns 55 milions

El ple ha d'aprovar aquest dilluns l'avanç de la modificació que permetrà ubicar-hi fins a 4.000 habitatges, uns 2.000 de protecció oficial


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu del sector / Foto: Ajuntament

Imatge d'arxiu del sector / Foto: Ajuntament

El desenvolupament de l'últim gran àmbit a urbanitzar de Sant Cugat, a la zona de Ca n'Ametller, comença a prendre forma, com a mínim sobre plànol. L'equip de govern porta al ple d'aquest dilluns l'avanç de la modificació del planejament en aquesta zona, així com el document inicial estratègic, després que el punt fos retirat de la darrera sessió per assegurar la majoria en la votació i respondre dubtes de l'oposició. La intenció del govern municipal és projectar un nou barri amb habitatge públic, amb equipaments, sense circulació de cotxes que no siguin dels veïns al seu interior i amb certificació de sostenibilitat. Per fer-ho possible i poder-hi encabir els 4.000 habitatges que es calculen -uns 2.000 de protecció oficial- caldrà superar el principal obstacle, les vies de tren que trinxen l'espai i que caldrà cobrir. L'Ajuntament ja ha iniciat les converses per agilitzar aquesta cobertura, que un primer càlcul s'estima que costaria uns 55 milions, i dels quals no se'n farà càrrec Adif sinó els responsables de desenvolupar el projecte..

Mapa Ca n'Ametller
Les infraestructures que afecten l'àmbit a estudi / Foto: Ajuntament de Sant Cugat


De moment, Barcelona Regional ja té l'encàrrec de redactar el projecte de cobriment de les vies. Segons ha explicat el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch; la intenció és que el cost d'aquesta obra, que superarà possiblement els 55 milions d'euros segons una primera estimació, sigui assumida pels responsables del desenvolupament de l'espai, no ho pagarà Adif, i es planteja l'opció de crear un consorci.

Aquest cobriment, que si tot va bé es podria iniciar durant el 2024, és imprescindible per poder crear aquest nou barri. En paral·lel, l'Ajuntament farà avançar els tràmits urbanístics per tenir-los enllestits també durant el 2024 i començar a donar forma a Ca n'Ametller.

Mapa Ca n'Ametller
En color taronja el sector que s'està estudiant urbanitzar. / Foto: Ajuntament de Sant Cugat


Característiques del barri

Ca n'Ametller vol convertir-se en una nova centralitat de la ciutat. Per això, es planteja com un àmbit amb diferents usos, que combinarà habitatge, equipaments i activitat econòmica. Es calcula que el 70% estarà dedicat a residencial i el 30% a activitat econòmica.

A més, vol ser un barri sostenible. Això es vol fer notar, sobretot, en la mobilitat -els vehicles que no siguin dels veïns hauran de circular per l'exterior del barri- i en la mateixa construcció. De fet, la idea és aconseguir la certificació europea de sostenibilitat.

Habitatge

Si tot encaixa, el nou barri podria acollir fins a 4.000 habitatges, el 50% dels quals serien públics. A aquests es podrien sumar fins a uns 300 més habitatges dotacionals, ha concretat l'Ajuntament, que es construiran aprofitant els equipaments previstos.

Una vegada construïts, el 10% del parc immobiliari del municipi serà assequible, segons estableix el Pla d'Habitatge 2030, any en què l'Ajuntament preveu que tot el sòl necessari ja estigui en disposició d'acollir aquest tipus d'habitatge.

Infraestructures

L'escull principal per tirar endavant aquesta projecció de barri són les infraestructures que el travessen i el limiten, especialment les vies de l'R8 de Renfe. En paral·lel a les negociacions per al cobriment de les vies, la Generalitat ja té l'encàrrec d'assumir la construcció de l'intercanviador amb entre Renfe (R8) i FGC (S1), a més del de Volpelleres (S2)

Els Pressupostos Generals de l'Estat han incorporat una partida de 20 milions d'euros per aquestes dues obres, de les quals ara la Generalitat haurà d'assumir la redacció dels projectes i l'execució.

Una oportunitat també, ha dit Duch, per acollir en un futur una estació de l'AVE al Vallès, per a la qual ja es preveu una reserva d'espais.

CONSULTA AQUÍ L'ORDRE DEL DIA DEL PLE DE DESEMBRE


Francesc Duch

Ens interessen les quanties que s'hauran d'avançar. El cobriment el pagarà el sector, però és possible que les administracions hagin d'avançar diners.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.