Duch: 'Ca n'Ametller serà una gran eina per evitar que Sant Cugat expulsi'

El ple dona llum verda a l'avanç del planejament amb el suport de tots els grups i l'abstenció de Cs


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu / Foto: Ajuntament

Imatge d'arxiu / Foto: Ajuntament

El futur barri de Ca n'Ametller ja té una primera projecció sobre el terreny. El ple municipal ha aprovat aquest dilluns amb els vots de tots els grups municipals, tret de Cs que s'hi ha abstingut, l'avançament de la modificació del planejament en aquesta zona, així com el document inicial estratègic. Aquest darrer gran àmbit per urbanitzar de Sant Cugat es projecta com un barri nou amb habitatge públic, amb equipaments, sense circulació de cotxes que no siguin dels veïns al seu interior i amb certificació de sostenibilitat. Per fer-ho possible i poder-hi encabir els 4.000 habitatges que es calculen -uns 2.000 de protecció oficial- caldrà cobrir les vies de tren de l'R8, una obra que assumirà el mateix desenvolupament del barri i per a la qual l'Ajuntament ja hi està treballant.

ESCOLTA-HO

Posicionament dels grups municipals


"Avui és un dia important", ha afirmat el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, durant el ple al qual s'ha donat llum verda a aquest primer tràmit. "Estem parlant del futur de la ciutat", ha defensat Duch, qui també ha situat el desenvolupament de Ca n'Ametller com una oportunitat per evitar que "Sant Cugat expulsi".

La proposta de l'equip de govern ha comptat amb el suport de Junts per Sant Cugat. El seu portaveu, Josep Maria Vallès, també ha destacat la importància d'aquest projecte necessari i transformador de la ciutat, però que caldrà fer-lo avançar amb "consens". Vallès s'ha compromès amb el projecte, amb el model de ciutat i amb aquest consens, ja que es tracta d'un creixement de ciutat que sobrepassarà el mandat.

De la seva banda, Cs s'hi ha abstingut. La formació taronja comparteix la necessitat de desenvolupar aquest darrer gran espai de municipi, però dista del model plantejat i de la falta de concreció en alguns aspectes. "Tal com està plantejat és un projecte a 10 anys vista i ve a cobrir la inoperància de l'equip de govern en gestió de l'habitatge", ha afirmat el portaveu de Cs, Aldo Ciprian.

Full de ruta

Mapa Ca n'Ametller
Les infraestructures que afecten l'àmbit a estudi / Foto: Ajuntament de Sant Cugat


De moment, Barcelona Regional ja té l'encàrrec de redactar el projecte de cobriment de les vies. Segons ha explicat en roda de premsa el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch; la intenció és que el cost d'aquesta obra, que superarà possiblement els 55 milions d'euros segons una primera estimació, sigui assumida pels responsables del desenvolupament de l'espai, no ho pagarà Adif, i es planteja l'opció de crear un consorci.

Aquest cobriment, que si tot va bé es podria iniciar durant el 2024, és imprescindible per poder crear aquest nou barri. En paral·lel, l'Ajuntament farà avançar els tràmits urbanístics per tenir-los enllestits també durant el 2024 i començar a donar forma a Ca n'Ametller.

Mapa Ca n'Ametller
En color taronja el sector que s'està estudiant urbanitzar. / Foto: Ajuntament de Sant Cugat


Característiques del barri

Ca n'Ametller vol convertir-se en una nova centralitat de la ciutat. Per això, es planteja com un àmbit amb diferents usos, que combinarà habitatge, equipaments i activitat econòmica. Es calcula que el 70% estarà dedicat a residencial i el 30% a activitat econòmica.

A més, vol ser un barri sostenible. Això es vol fer notar, sobretot, en la mobilitat -els vehicles que no siguin dels veïns hauran de circular per l'exterior del barri- i en la mateixa construcció. De fet, la idea és aconseguir la certificació europea de sostenibilitat.

Habitatge

Si tot encaixa, el nou barri podria acollir fins a 4.000 habitatges, el 50% dels quals serien públics. A aquests es podrien sumar fins a uns 300 més habitatges dotacionals, ha concretat l'Ajuntament, que es construiran aprofitant els equipaments previstos.

Una vegada construïts, el 10% del parc immobiliari del municipi serà assequible, segons estableix el Pla d'Habitatge 2030, any en què l'Ajuntament preveu que tot el sòl necessari ja estigui en disposició d'acollir aquest tipus d'habitatge.

Infraestructures

L'escull principal per tirar endavant aquesta projecció de barri són les infraestructures que el travessen i el limiten, especialment les vies de l'R8 de Renfe. En paral·lel a les negociacions per al cobriment de les vies, la Generalitat ja té l'encàrrec d'assumir la construcció de l'intercanviador amb entre Renfe (R8) i FGC (S1), a més del de Volpelleres (S2).

Els Pressupostos Generals de l'Estat han incorporat una partida de 20 milions d'euros per aquestes dues obres, de les quals ara la Generalitat haurà d'assumir la redacció dels projectes i l'execució. Una oportunitat també, ha dit Duch, per acollir en un futur una estació de l'AVE al Vallès, per a la qual ja es preveu una reserva d'espais.






Francesc Duch

Avui és un dia important perquè després de tres anys comença a caminar el nou barri de Ca n'Ametller. Els tècnics treballen amb Barcelona Regional i amb l'AMB per definir aquesta última gran peça de sòl urbanitzable de Sant Cugat pendent d'urbanitzar.

Josep Maria Vallès

Cal que hagi un acord amb totes les forces polítiques i agents implicats com es va pactar en creixements anteriors de la ciutat. Si Sant Cugat ha de créixer ho ha de fer bé i respectant el model de ciutat. Ca n'Ametller és un repte de futur que transformarà Sant Cugat.

Aldo Ciprian

Tal com està plantejat és un projecte a 10 anys vista. Ve a cobrir la inoperància per part de l'equip de govern en gestió de l'habitatge.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.