Valldoreix fa costat a les reivindicacions dels professionals sanitaris i de l'educació pública

El plenari també s'ha posicionat a favor de facilitar el dret a vot a totes les persones amb nacionalitat estrangera


  • Comparteix:

Un moment de la junta de veïns de gener / Foto: Cugat Mèdia

Un moment de la junta de veïns de gener / Foto: Cugat Mèdia

Valldoreix allarga la mà als professionals sanitaris i de l'educació pública davant del 'crit d'auxili' -en paraules del vocal cupaire, Ferran Margineda- que expressen amb les jornades de vaga d'aquesta setmana. La junta de veïns de l'EMD d'aquest dijous ha donat llum verda a la moció de la CUP-PC de suport a les reivindicacions d'aquestes protestes. La proposta ha comptat amb el suport de Junts per Valldoreix i el PSC; ERC-MES s'ha abstingut i Cs ha votat en contra.

El vocal dels republicans Ramon Segura ha justificat el sentit del vot defensant que ERC fa anys que defensa els models públics. "Ara és moment d'avançar", ha dit en referència als nous pressupostos; això sí, ha lamentat que el país està "intervingut financerament" per l'Estat espanyol, cosa que fa, assegura, que Catalunya no pugui disposar de tots els recursos que genera. També ha defensat que ERC fa tres mesos que governa en solitari: "Ens feu responsables de 40 anys de polítiques convergents i socialistes?", ha preguntat.

Per la seva banda, el vocal de Cs, José Miguel García, ha apuntat que la situació en què es troba la sanitat i l'educació públiques és a causa dels "partits independentistes i dels qui donen suport". Malgrat compartir la problemàtica, ha dit no estar d'acord ni amb "les causes ni les solucions" que planteja la moció de la CUP-PC.

L'Escola Bressol Valldoreix

La moció del PSC per ampliar places a l'Escola Bressol Valldoreix s'ha topat amb un empat en la votació (PSC, CUP-PC i ERC-MES a favor; Junts en contra; i Cs s'ha abstingut) que ha trencat el vot de qualitat del president. El text proposava fer un estudi econòmic i humà per conèixer en quin estat es troba el centre i, després, dotar-lo de més places.

La vocal d'Educació, Susana Herrada, ha argumentat la negativa perquè ja "dona cobertura a la demanda". Per la seva banda, la vocal del PSC, Susanna Casta, ha insistit que el centre ha de donar servei no només a Valldoreix, sinó a tot el terme municipal de Sant Cugat. Herrada, però, ha insistit que des del centre no es diferencia si els infants són d'un lloc o l'altre. Amb tot això sobre la taula, Casta ha proposat a Herrada que es reuneixi amb la regidora d'Educació, Pilar Gorina, per posar el tema sobre la taula.

El dret a votar de les persones estrangeres

La moció d'ERC-MES perquè Valldoreix doni suport a què totes les persones residents a la vila, independentment de la seva nacionalitat, puguin votar a les eleccions. "No limitem els drets dels ciutadans en base a la nacionalitat", ha reclamat el vocal d'ERC-MES Ramon Segura. El text ha prosperat, amb el suport de Junts i la CUP-PC; el PSC i Cs hi han votat en contra.

La vocal del PSC, Susanna Casta, ha qualificat la moció de "perversa" i ha reclamat que aquests canvis s'han de plantejar en un context europeu. En la falta de competències per part de l'administració descentralitzada s'ha emparat també el vocal taronja, José Miguel García.

Minut de silenci per les víctimes de la violència masclista

A l'inici de la sessió plenària s'ha fet un minut de silenci per les víctimes de la violència masclista, que el president de l'EMD, Josep Puig, ha fet extensible a condemnar "totes les violències". Al final de la junta de veïns, la vocal portaveu del PSC, li ha retret el comentari: "Jo he fet el silenci per les dones assassinades, no per totes les violències". Són unes crítiques que també s'han fet seves els representants d'ERC-MES i la CUP-PC. Malgrat que en un principi ha insistit a condemnar totes les violències en el mateix sac, finalment Puig ha rectificat.

Mira aquí la sessió plenària



Mira aquí l'audiència pública






Ferran Margineda

Si res no canvia, aquesta vaga és el darrer crit d'auxili d'una lluita endèmica per resistir un sistèmica manca d'inversió i de recursos que han aprimat les prestacions dels serveis. Vaticinen el desmembrament de la nostra sanitat i educació.

Ramon Segura

ERC governa en solitari des de fa tres mesos. Ens feu responsables de 40 anys de polítiques convergents i socialistes? ERC encapçalem i defensem més anys que algunes formacions polítiques i sindicats el model de sanitat i educació pública.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.