La Fiscalia demana un any d'inhabilitació per a la santcugatenca Natàlia Garriga

La consellera de Cultura està acusada de desobediència per l'1-O


  • Comparteix:

Una imatge d'arxiu de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, abans d'entrar al TSJC per declarar com a investigada en la causa de l'1-O / Foto: ACN

Una imatge d'arxiu de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, abans d'entrar al TSJC per declarar com a investigada en la causa de l'1-O / Foto: ACN

La Fiscalia demana un any d'inhabilitació per a la consellera de Cultura, la santcugatenca Natàlia Garriga, pel referèndum de l'1 d'octubre. Per la mateixa raó també requereix set anys de presó per a Josep Maria Jové i 32 anys d'inhabilitació, sis anys i tres mesos de presó i 27 anys i tres mesos d'inhabilitació per a Lluís Salvadó. Al president del grup parlamentari d'ERC i al president del Port de Barcelona els acusa dels delictes de malversació agreujada, prevaricació i desobediència, mentre que a la consellera santcugatenca li atribueix només aquest últim. Els reclama també multes que van des dels 18.000 euros de Garriga, els 24.000 de Salvadó i els 30.000 de Jové. A aquests dos últims, a més, els demana 754.920 euros en concepte d'indemnització a l'erari públic pel 'perjudici patrimonial causat'.

El context

Jové era en el moment dels fets secretari general del departament d'Economia, i tenia a càrrec seu Salvadó com a secretari d'Hisenda i Garriga com a directora de Serveis. En el seu escrit, la Fiscalia remarca que Jové va ser peça clau en els acords amb la CUP per mantenir la continuïtat del Govern i aprovar els pressupostos del 2017. També va procedir a redactar el document 'EnfocCATs', sobre els següents passos a donar en el procés i on no es descartava la unilateralitat. De les reunions amb la CUP, Jové prenia notes en una agenda marca 'Moleskine' que va ser intervinguda per la policia el 20 de setembre del 2017. Allà es parlava del terme "referèndum o referèndum", continua l'escrit.

La Fiscalia subratlla també que als pressupostos del 2017 figuraven partides per a processos electorals i participatius i per a estructures d'estat, amb una partida de 57,4 milions d'euros per desenvolupar l'Agència Tributària de Catalunya, partides que van ser suspeses pel Tribunal Constitucional. L'alt tribunal va notificar personalment les autoritats, incloent-hi Jové, que havien de paralitzar qualsevol iniciativa que signifiqués ignorar aquesta suspensió. L'escrit continua cronològicament amb el seu relat amb l'acte de compromís amb el referèndum celebrat el 21 d'abril del 2017, amb tots els consellers i alts càrrecs de la Generalitat, incloent-hi els tres processats.

Prèviament a l'acte, Garriga, sota la direcció de Jové, va adjudicar diversos contractes menors dirigits a l'execució d'obres en una nau annexa al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), on s'havia d'instal·lar un 'call center' o centre de premsa per recollir dades de participació i resultat del referèndum. Sempre segons la Fiscalia, entre Garriga i Jové van coordinar l'elecció del lloc i l'adjudicació dels contractes per adequar-lo. Garriga també va fer d'enllaç per aconseguir la cessió d'unes naus a Bigues i Riells.

Jové, de fet, va passar a tenir el control de les competències sobre processos electorals, fins ara al Departament de Governació. El Govern va aprovar llavors el decret de convocatòria del referèndum i les normes complementàries, i el TC va tornar a notificar Jové alertant de la seva obligació d'aturar qualsevol iniciativa que suposés ignorar les providències de l'alt tribunal. El secretari general, segueix el ministeri públic, havia mantingut contactes amb responsables de municipis catalans perquè cedissin locals per a la votació.

Per la seva part, l'escrit remarca que Garriga va demanar una contrasenya al responsable del CTTI per accedir a la web 'referèndum.cat', indicant-li que després havia de retirar l'exigència d'usuari i contrasenya perquè l'accés pogués ser universal per a la població. Així les coses, el TC va imposar una multa coercitiva a Jové, però el Govern va destituir-lo del càrrec immediatament per evitar el seu perjudici.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.