L'Ajuntament demana al govern espanyol aprovar la Llei d'Amnistia

La moció, original d'ERC, ha comptat amb el suport dels partits independentistes i dels comuns, tot i que en el seu cas parcialment


  • Comparteix:

Moment del ple d'aquest dilluns / Foto: Ajuntament

Moment del ple d'aquest dilluns / Foto: Ajuntament

L'Ajuntament de Sant Cugat demanarà al govern de l'estat espanyol i al Congrés aprovar la Llei d'Amnistia per deixar sense efecte 'qualsevol tipus de responsabilitat penal i administrativa pels actes relacionats amb la defensa de l'exercici del dret d'autodeterminació de Catalunya'. La proposta és una moció d'ERC, que ha comptat amb el suport de Junts i la CUP en incloure l'esmena al text que 'la resolució del conflicte passa, ineludiblement, per l'exercici del dret de l'autodeterminació'.

ESCOLTA-HO

Aquest afegit ha motivat la votació per separat a petició del PSC i els comuns, que s'han oposat i abstingut, respectivament. Pel que fa a la resta del text proposat, la petició al govern espanyol d'aprovar la Llei d'Amnistia, els socialistes han fet abstenció, mentre que els comuns hi han votat a favor.

TEDH

ERC presenta aquesta moció després de conèixer-se les negociacions polítiques per aprovar una Llei d'Amnistia i que el Tribunal Europeu de Drets Humans hagi admès a tràmit els recursos presentats per diversos polítics independentistes arran de la sentència del Tribunal Suprem sobre l'U d'Octubre. Per a la regidora d'ERC, Gemma Aristoy, és necessària una solució política i l'única és una Llei d'Amnistia "que en dependre del poder legislatiu esdevé una qüestió de voluntat política".

En el mateix escenari se situa la CUP, amb el portaveu Marco Simarro que ha assegurat que la llei fixaria les regles del joc perquè no hi hagi conflictes en el futur i ha instat ERC a "no fiar-ho tot al govern espanyol".

Vox i PP, contundents

Molt contundent ha estat el bloc de la dreta a l'oposició. El PP ha lamentat, com després ha fet el PSC, que el ple dediqui prop d'una hora a parlar d'assumptes en què l'Ajuntament no té cap competència. El portaveu popular, Álvaro Benejam, ha assegurat que el conflicte existeix perquè és "la voluntat dels partits independentistes". Més polèmic s'ha mostrat el portaveu de Vox, Marcos Rodríguez, que considera "vergonyós" demanar l'amnistia quan "s'ha trencat la societat i es va voler cometre un cop d'estat" amb l'U d'Octubre.

No s'ha mossegat la llengua tampoc el juntaire i exvicepresident del govern català, Jordi Puigneró, que ha defensat la inclusivitat de la proposta d'autodeterminació quan el bloc PP-Vox només contempla una opció defensable en "aquest matrimoni mal avingut".

PSC i Comuns

Des dels comuns, el portaveu, Ramon Gutiérrez, ha deixat clar que sempre han defensat l'autodeterminació, en al·lusió a un apunt crític d'ERC, a qui els ha donat la benvinguda "al diàleg". Des del PSC, amb un discurs molt prudent, la portaveu Elena Vila ha afirmat que des que Pedro Sánchez governa hi ha pau social i ha fet èmfasi en el fet que el partit guanyador de les eleccions espanyoles a Catalunya és "un partit que respecta la Constitució".

CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ



Gemma Aristoy

L'amnistia és imprescidible per avançar en la resolució del conflicte polític. Volem igualtat de condicions per les parts.

Marcos Rodríguez

Els que es van saltar l'ordre constitucional són vostès. En quin món de Narnia viuen?



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.