Les EMD reclamen una llei pròpia per regular competències, finançament i sistema electoral

El secretari de l'Agrupació d'EMD i president de l'EMD de Valldoreix, Juanjo Cortés, ha elevat les peticions al Parlament


  • Comparteix:

Comissió d'Afers Institucionals del Parlament / Foto: Parlament

Comissió d'Afers Institucionals del Parlament / Foto: Parlament

Les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) demanen millores en la seva regulació per adaptar-se a la seva realitat. Una petició que han elevat a la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament a través del secretari de l'Agrupació d'EMD de Catalunya, Juanjo Cortés. El també president de l'EMD de Valldoreix ha reclamat una llei pròpia per a aquestes institucions que abordi el sistema electoral, l'àmbit competencial i el finançament.

Actualment, les EMD estan regulades per la Llei municipal i de règim local de Catalunya, però la norma no té en compte algunes de les necessitats i realitats d'aquestes institucions.

Per això, des de l'Agrupació d'EMD demanen que durant aquesta legislatura es doni forma a una llei pròpia. Segons Cortés, la reivindicació ha estat ben rebuda pels grups parlamentaris participants, als quals ha fet arribar alguns dels aspectes que urgeixen a les EMD.

És el cas del sistema electoral. Per Cortés, cal establir un sistema directe al qual els ciutadans sàpiguen què estan votant. Tot i que l'elecció de la presidència es fa de manera directa, no és el cas dels vocals. En aquest sentit, des de les EMD obren la porta a les llistes obertes.

També reclamen abordar el marc competencial i de finançament, per al qual proposen un sistema escalat en funció de la realitat de cada EMD. Per exemple, Sant Cugat i Valldoreix compten amb dos convenis que regulen aquests aspectes, però, com ha detallat Cortés, no totes les EMD en tenen.

De fet, els convenis competencial i el de finançament entre Sant Cugat i Valldoreix s'ha de revisar aquest mandat.

POTS RECUPERAR AQUÍ LA INTERVENCIÓ A LA COMISSIÓ D'AFERS INSTITUCIONALS DEL PARLAMENT





Juanjo Cortés

Tots hem de ser capaços de tirar endavant la llei de governs locals i concretament la llei d'EMD per donar resposta tant a les necessitats dels ajuntaments com a les de les EMD.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.