Francesc Duch: 'La nova llei d'habitatge pot ser útil si funciona com la catalana, però no ho solucionarà tot'

El regidor d'habitatge espera que l'aplicació de l'índex del preu del lloguer serveixi per frenar la pujada dels preus


  • Comparteix:

El regidor d'Habitatge, Francesc Duch, creu que la nova llei d'Habitatge, on s'inclou l'aplicació de l'índex del preu del lloguer, 'pot ser útil' per ciutats com Sant Cugat -considerada com un mercat 'tens'- si 'funciona igual com funcionava la llei catalana'. Duch considera, però, que aquest índex 'no ho solucionarà tot' i que els ajuntaments hauran de 'continuar tapant escletxes per mantenir els habitatges' a preus assequibles.

En aquesta entrevista amb Cugat Mèdia, el titular d'Habitatge a la ciutat, explica que des de l'Ajuntament tenen "clar" que la via per millorar la situació dels preus de l'habitatge "és la de la regulació perquè és una eina que funciona i dona fruits".

En aquest sentit, Duch recorda que quan es va aplicar la proposta catalana, a partir del 2020, els preus dels habitatges es van frenar lleugerament a Sant Cugat fins a un 4,5%. La llei buscava la regulació dels preus del lloguer i que va ser anul·lada pel TC al 2022 per considerar-se que envaïa competències de l'Estat espanyol.

Tot i assegurar estar a l'expectativa de l'aplicabilitat de l'índex estatal, Duch assegura que en una primera comparació de càlculs feta per ell mateix entre la proposta espanyola i la catalana "els preus que surten són molt semblants", per tant, afegeix que "d'entrada els topalls de lloguer són similars" i confia que "per una banda, pugui aturar o frenar els preus dels petits tenidors, i en el cas dels grans tenidors, fins i tot, podria haver-hi una petita baixada", assegura.

Preocupats pel "coliving"

Duch s'ha mostrat preocupat per la desviació d'habitatges de lloguer a "altres modalitats" en referència a la situació generada per Novafinca amb el 'coliving' en els darrers mesos. En aquest sentit, Duch ha explicat que continuen treballant per trobar una manera de frenar aquesta situació. "Seguim treballant, tant a nivell local com en contacte amb la Generalitat, l'Àrea Metropolitana i l'Agència Catalana de l'Habitatge, per tal de que no hi hagi escletxes i no es puguin desviar els usos que sempre havien estat d'habitatges de lloguer cap a altres fórmules que s'escapen una mica d'aquesta llei", ha explicat sense entrar en més concreció.

L'Ajuntament haurà de continuar "tapant escletxes"

Duch considera que les noves regulacions supramunicipals en matèria d'habitatge són un avenç important, però no "ho solucionaran tot". El regidor assegura que els ajuntament hauran de continuar "tapant les escletxes" de la norma i assegura que Sant Cugat està preparada i que "no faran ni un pas enrere" en la "voluntat i l'esforç" per assegurar més habitatge assequible a la ciutat.

300 nous habitatges de lloguer protegit al centre, la Floresta i Valldoreix

300 és la xifra de claus d'habitatge protegit que el govern assegura lliurarà durant aquest mandat. Uns immobles repartits en nou promocions ubicades pel centre de Sant Cugat, però també a la Floresta i Valldoreix, entre d'altres. Tot plegat està contemplat en el Pla d'Habitatge Assequible que concretaran en les properes setmanes i que Duch defensa com un document "viu" que serveix de "full de ruta" molt condicionat, també, per la situació econòmica de l'Ajuntament. En aquest sentit, Duch ha explicat que l'objectiu és treballar en la cerca de diferents col·laboracions amb altres entitats supramunicipals i també cooperatives o fundacions per tirar endavant aquests projectes. Un paper que Duch aposta perquè lideri Promusa, que ha posat en valor. "És un empresa molt solvent que ara s'està redireccionant una mica", ha dit Duch que ha afegit que "per a mi (Promusa) ha de ser la facilitadora perquè acabem obtenint més habitatge assequible a la ciutat, ja sigui a partir de promocions que es fan en col·laboració amb altres administracions o gestionant a través de convenis, cooperatives i fundacions".

Habitatge a Can Cabassa, l'adéu de Ragull Centre i el futur de Ca n'Ametller

Duch ha avançat que Can Cabassa tindrà, finalment, habitatge assequible, tot i no estar contemplat, inicialment, al Pla d'Habitatge. "És una d'aquestes promocions que està corrent molt i crec que ja hi ha l'acord municipal de tirar-ho endavant" ha dit. "En el proper ple, segurament, si podem es portarà a modificació i, per tant, és una cosa més que no estava en aquesta llista inicialment prevista, però que entraria" ha dit. Duch ha explicat, a més, que és un projecte que ha requerit de moltes reunions amb els veïns i que el projecte, de fet, "s'ha anat modificant a partir de la seva aportació".

Duch ha recordat que tot i que el projecte de Ragull Centre està descartat fruit de l'acord de govern amb el seu soci (Junts), el que no està tancada és la possibilitat de construir habitatge públic en aquesta zona de la ciutat que engloba el barri del Monestir, la carretera de Roquetes i Can Magí. "Creiem que és necessari que hi hagi promocions d'habitatge i, per tant, hi estem treballant", ha assegurat el polític.

Pel que fa al futur barri de Ca n'Ametller Duch assegura que el projecte encara està sobre la taula ja que és de "gran interès" i "estratègic" per a la ciutat. Segons Duch, aquesta "peça és molt important i preveu ser un salt qualitatiu i quantitatiu" en matèria d'habitatge. "Al 2030 no estarà tot acabat segur, però sí esperem tenir disponibilitat de terrenys per poder construir i arribar al 10% d'habitatge assequible a la ciutat, que és l'objectiu final del Pla".






Francesc Duch

Crec que la nova llei és una eina que pot ser útil si funciona igual que va funcionar la llei catalana, però no ho solucionarà tot i, per tant, hem de continuar tapant escletxes per mantenir els habitatges al seu lloc.

Francesc Duch

Des de l'Ajuntament tenim clar que el que s'ha de fer és la via de la regulació perquè és una eina que funciona i que dona fruits i estem una mica a l'expectativa si la llei estatal funcionarà tan bé com funcionava la catalana.

Francesc Duch

Vaig estar comparant el que són els preus d'una llei i d'una altra, amb els dos índexs de càlcul, i surten preus molt semblants. Per tant, jo crec que d'entrada els topalls de lloguer són molt semblants i, en tot cas, veurem aquesta aplicabilitat que potser es queda una mica més curta de la que s'havia fet des de Catalunya, però que esperem que, per una banda, pugui aturar o frenar els preus dels petits tenidors, i en el cas dels grans tenidors, fins i tot, podria haver-hi una petita baixada.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.