El ple exigeix al govern espanyol compensar els ajuntaments per la reforma de la plusvàlua

El PSC, anterior soci de govern d'ERC, s'absté entenent que la moció republicana és poc eficaç


  • Comparteix:

La plusvàlua és una de les fonts d'ingressos de l'Ajuntament / Foto: Cugat Mèdia

La plusvàlua és una de les fonts d'ingressos de l'Ajuntament / Foto: Cugat Mèdia

ERC ha aconseguit el suport de Junts, la CUP i ECP per demanar de forma urgent al govern de Pedro Sánchez mesures compensatòries per eixugar les arques municipals arran dels canvis en la base imposable de la plusvàlua. Els republicans volen fer pressió a Madrid davant 'la pèrdua permanent d'ingressos que derivarà la nova metodologia de càlcul', tot i admetre que aquest factor no és l'únic responsable del dèficit municipal. Sobre això, el PSC, anterior soci de govern d'ERC i responsable llavors de la cartera econòmica, s'ha abstingut veient la moció 'poc eficaç' malgrat compartir-ne l'esperit.

ESCOLTA-HO


CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ

L'Ajuntament va deixar d'ingressar entre el 2022 i el 2023 uns 15 milions d'euros a causa de la reforma de la plusvàlua, una de les principals fonts de finançament municipal. Ara, amb el suport de la majoria de partits, es demana al govern espanyol acomplir l'acord del Senat que demanava la creació d'un fons extraordinari de 1.500 milions per compensar la pèrdua d'ingressos dels ajuntaments i un fons de compensació per equilibrar les pèrdues. El text també sol·licita que el govern espanyol incorpori als pressupostos, ara prorrogats, una partida "per revertir la situació i compensar els ajuntaments perjudicats".

Vox ha fonamentat el vot contrari exposant que cal afrontar la problemàtica "de forma realista" i no destinant "els recursos públics a finançar causes ideològiques". De la seva banda, el PP i el PSC s'hi han abstingut. Els primers entenen que ara es miri de rescabalar els ajuntaments, però han esgrimit que en la gestió de la plusvàlua els governs locals "no han tingut en compte el contribuent". Menys crític ha estat el PSC, que com a exresponsable de les finances locals, ha compartit el leitmotiv del text, però considera poc efectiva la petició quan Sánchez ja va dir que compensaria els consistoris.

La pregunta que es fa el portaveu d'ERC, Bernat Picornell, és quan arribarà la compensació després d'una llarga espera, ha dit. Té clar que la formació farà "el que faci falta" per garantir els serveis públics. Els comuns estan d'acord amb la proposta dels republicans, igual que la CUP, que ha remarcat que l'ideal seria que la plusvàlua no sustentés la despesa ordinària, punt que ha compartit Junts.

El ple ja va moure fitxa en aquest sentit amb una moció el febrer de 2023.


Bernat Picornell

Estic a favor de no anar a l'enfrontament, però dos anys i mig després no s'ha fet res.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.