Valldoreix farà una campanya de promoció de l'ús de la llengua catalana

L'equip de govern de l'EMD ha donat suport, amb matisos, a la moció presentada pel grup de Junts


  • Comparteix:

Un moment de la junta de veïns de l'EMD de Valldoreix del mes de març d'aquest dijous / Foto: cedida

Un moment de la junta de veïns de l'EMD de Valldoreix del mes de març d'aquest dijous / Foto: cedida

L'EMD de Valldoreix promocionarà l'ús de la llengua catalana, davant el retrocés de social actual. Els quatre vocals de l'equip de govern han donat suport a la moció presentada pel grup de Junts, tot i que no estan d'acord amb tot el text, però sí amb el seu esperit. Junts demana la creació d'una comissió o taula de treball amb veïns que proposin accions per impulsar el català a la vila, així com una partida pressupostària específica per fer una campanya de promoció concreta amb banderoles. Per a l'equip de govern, aquests dos punts són contradictoris, però tot i així hi han votat a favor.

La vocal del PSC, Susanna Casta, és qui ha defensat la posició del govern de l'EMD, i ha reconegut que la situació del català no és la mateixa que el castellà i que cal protegir la llengua catalana. Per això ha admès que estan d'acord amb el plantejament de la moció de Junts, però en el que no estan d'acord al 100% és dos dels acords, perquè consideren que es contradiuen entre ells. Casta considera que no es pot demanar una campanya de promoció tan concreta com la que proposa Junts -banderoles als carrers amb lemes concrets i frases als aparadors dels comerços-, i a l'hora demanar una comissió de veïns que proposi accions concretes. "Farem campanya de comunicació, però després d'escoltar els veïns", ha conclòs la vocal socialista.

Junts ha defensat la moció a partir de dades de la Plataforma per la Llengua, que mostren el retrocés del català a Catalunya. "Cada cop s'escolta menys el català i les dades són bastant flagrants i ens preocupa bastant", i n'ha posat una com a exemple: les denúncies per la vulneració dels drets lingüístics han crescut un 229%, amb 2.300 denúncies el 2023. "És una burrada".

Els únics vots en contra de la moció han sigut els dels vocals de Vox, Pablo Baucells, i del PP, Carlos Aranguren. Per a ells, Catalunya té la riquesa de tenir dues llengües, i cal protegir les dues, no només una.

Declaració de Vilanova

En la junta de veïns també s'ha aprovat que l'EMD de suma a la Declaració de Vilanova i la Geltrú, impulsada per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, que diu que davant el canvi climàtic "cal impulsar polítiques locals amb la màxima ambició climàtica". En aquest punt, només PP i Vox i han votat en contra.

Moment del minut de silenci a l'inici de la junta de veïns de l'EMD en record de l'exvocal Susanna Pellicer

Moment del minut de silenci a l'inici de la junta de veïns de l'EMD en record de l'exvocal Susanna Pellicer / Foto: Cedida

Record a Susanna PellicerAl principi de la junta de veïns d'aquest dijous es va guardar un sentit minut de silenci en record de l'exvocal de Convergència Susanna Pellicer, que va morir diumenge passat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.