ICV-EA presenta una moció per retirar els símbols franquistes i reprovar l'homenatge que es va retre al dictador


  • Comparteix:

El ple aprovarà una altra moció d'ICV, convertida en institucional, de suport al poble sahrauí

El ple aprovarà una altra moció d'ICV, convertida en institucional, de suport al poble sahrauí

ICV-EA presentarà una moció al ple per retirar els símbols franquistes de la ciutat i reprovar l'homenatge que l'Ajuntament va retre al dictador el 1975. D'altra banda, al ple es presentarà una moció de suport al poble sahrauí, presentada pels ecosocialistes i convertida posteriorment en institucional.

Coincidint amb el 69è aniversari del cop d'estat franquista, ICV-EA demanarà que es retirin dels edificis de la ciutat les plaques de l'Instituto Nacional de la Vivienda, en què es troben el jou i les fletxes falangistes. La despesa de la retirada de les plaques recauria en el Departament de Medi Ambient i Habitatge, però cal que el consistori hi doni el seu vistiplau amb antelació. A més, els ecosocialistes demanaran que el ple reprovi l'homenatge que va retre el consistori al dictador Franco poc temps després de la seva mort. Els ecosocialistes havien ofert a la resta de grups convertir la moció en institucional, però el Partit Popular s'hi ha oposat.

El portaveu d'ICV-EA, Xavier Boix, lamenta que els populars no s'hi hagin volgut afegir i recorda que l'aleshores alcalde, Francesc Llatjós, és l'actual president honorífic de la formació a Sant Cugat.

Xavier Boix

Malauradament, la moció no serà institucional perquè el PP no vol que ho sigui. Suposo que es deu, entre d'altres coses, al fet que l'actual president honorífic del partit era alcalde aquell dia


D'altra banda, al ple municipal es presentarà una moció institucional per donar suport al poble sahrauí. Inicialment, ICV-EA havia presentat la moció, però la resta de partits s'hi han afegit i l'han convertida en institucional. La proposta demanarà que els executius català i espanyol, i les institucions europees intercedeixin davant del govern marroquí perquè respecti la legalitat internacional al Sàhara Occidental. Segons Xavier Boix, la iniciativa està en consonància amb la relació de Sant Cugat amb poble sahrauí, ja que la ciutat acull nens i nenes d'aquell país cada estiu.

Xavier Boix

Creiem que és oportú reforçar la col·laboració de Sant Cugat amb el poble sahrauí.


La moció també planteja que les Nacions Unides intervinguin al Sàhara Occidental per complir les resolucions que ha aprovat el Consell de Seguretat de l'ONU.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.