Els retorn dels últims 'papers de Salamanca' es troba a la 'fase final'


Temes relacionats

Cultura anuncia l'inici del procés per traslladar els 'papers de Salamanca' pendents (26/mai/08)

La Comissió de la Dignitat denunciarà el nou govern espanyol si els 'Papers de Salamanca' no retornen de manera immediata (12/abr/08)

El retorn dels papers de Salamanca es troba 'a la recta final', segons el ministre de Cultura ( 8/gen/08)


  • Comparteix:

Els anomenats 'papers de Salamanca' que queden a l'Arxiu de la Guerra Civil estan a un pas de ser retornats a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), ubicat a la nostra ciutat. El ministre de Cultura, César Antonio Molina, s'ha compromès a convocar entre finals de juny i principis de juliol la Comissió Mixta que ha d'avalar el retorn. A més, el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, creu que el retorn de les set caixes que resten del primer viatge es produirà en els propers mesos.

El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, i el ministre de Cultura, César Antonio Molina, s'han reunit aquest dimarts a Madrid en una trobada que ha servit per acostar posicions i fer un 'salt qualitatiu' en el retorn dels papers.

Escoltem Joan Manuel Tresserras.

Joan Manuel Tresserras

Els documents no tornaran abans de l'estiu però les set caixes que falten segurament ho faran en els propers mesos.


La Comissió de la Dignitat ja ha criticat el ministre de Cultura per no fixar un calendari de retorn dels 'papers' però ha ha celebrat que 'el Ministeri de Cultura després de 18 mesos manifesti que està disposat a reprendre el procés de retorn dels documents catalans pendents de retornar'.

CiU ha lamentat que es 'vagi demorant' el retorn dels set lligalls dels 'papers' de la Generalitat que es mantenen a Salamanca, i ha rebutjat que la reunió bilateral hagi servit per desencallar la situació.

De la seva banda, l'Ajuntament de Salamanca ha qualificat de 'presa de pèl' la possible sortida del documents de l'Arxiu de la Guerra Civil cap a Catalunya. Segons el consistori, l'actuació evidencia que hi ha 'un Estat espanyol de primera i un de segona'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.