Avui fa 79 anys de la proclamació de la 2a República


Temes relacionats

1931: La República arriba a Sant Cugat (14/abr/19)


  • Comparteix:

Francesc Macià al balcó de l'Ajuntament de Barcelona

Francesc Macià al balcó de l'Ajuntament de Barcelona

Avui fa 79 anys es proclamava la 2a República a l'Estat espanyol, que a Sant Cugat arribava dos dies després de la victòria de la coalició monàrquica a les eleccions municipals. La tarda del 14 d'abril, des del balcó de l'Ajuntament es proclamava la fi de la monarquia i molts santcugatencs es van apropar a la plaça de Sant Pere per celebrar l'esdeveniment.

L'historiador santcugatenc José Fernando Mota repassa aquest i d'altres fets en el seu llibre 'La República, la Guerra Civil i el primer franquisme a Sant Cugat del Vallès (1931-1941)', on explica que a diferència d'altres pobles de la comarca, a Sant Cugat les forces monàrquiques van guanyar els comicis per un estret marge de vots. Mota interpreta els resultats com la pervivència del caciquisme a la ciutat, encarnat en les forces salistes, favorables al cacic egarenc Alfonso Sala, i les xarxes clientelars, molt importants en el dia a dia de l'època. La pressió de les noves autoritats republicanes va portar a la formació d'un ajuntament contrari a la monarquia i a la proclamació de la República des del balcó de l'Ajuntament de Sant Cugat.

Amb motiu de la commemoració aquest dimecres del 79è aniversari de l'efemèride, Mota ha desgranat com es va viure aquest fet a la ciutat.

José Fernando Mota

La majoria de la població ho rep amb il·lusió, sobretot els menestrals i rabassaires. Veuen proclamat el seu gran ideal.




A banda, l'autor considera que la ciutat està fent avenços en el manteniment de la memòria històrica d'aquell període i ho ha exemplificat amb algunes de les darreres modificacions al nomenclàtor de Sant Cugat. Tot i això, Mota considera que l'experiència democràtica que va suposar la 2a República necessita més ressò.

José Fernando Mota

S'ha millorat sobretot en els noms dels carrers. Darrerement, més figures del període ja tenen carrers, però manca més reconeixement.







El llibre de José Fernando Mota està disponible a la xarxa de manera gratuïta.



  • Comparteix:

COMENTARIS

S'hauria de fomentar més el període de la Segona República. D'allí podem aprendre grans lliçons sobre la història de l'Estat.

Marcel Rodríguez Álvarez. Enviat el 14/abr/10


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.