La CUP i ICV-EUiA es queden sense suport per declarar Sant Cugat republicana


Temes relacionats

La CUP marxa del ple per la retirada de la moció per declarar Sant Cugat ciutat antimonàrquica (16/gen/12)


  • Comparteix:

El debat s'ha centrat en la capacitat del ple per pronunciar-se sobre aquestes qüestions

El debat s'ha centrat en la capacitat del ple per pronunciar-se sobre aquestes qüestions

La CUP i ICV-EUiA s'han quedat soles per declarar Sant Cugat ciutat republicana, tot i presentar una moció que evitava el terme 'antimonàrquic'. Aquesta és la segona vegada que la CUP presenta una moció en aquest sentit. El nou text volia canviar la declaració de vila antimonàrquica per declarar Sant Cugat municipi republicà i moralment exclòs de la monarquia espanyola.

Els dos regidors de la CUP van abandonar la sessió plenària de gener, després que la seva proposta es retirés de l'ordre del dia per evitar incórrer en injúries a la Corona, d'acord amb un informe jurídic del secretari general de l'Ajuntament. Amb la nova proposta, el text ha rebut el suport d'ICV-EUiA, però CiU i el PP hi han votat en contra.

El regidor de CiU Francesc Carol ha explicat els motius.

Francesc Carol

L'informe jurídic continua vigent i el ple no és el lloc per aquest debat. A més, hem trobat moltes incongruències.




De la seva banda, el regidor de la CUP Ignasi Bea ha recordat que la moció defensa drets democràtics i la capacitat de la societat per decidir sobre qualsevol afer polític.

Ignasi Bea

Reafirmar que la societat santcugatenca està a favor dels drets democràtics i vol la sobirania. Pot triar sobre qualsevol afer polític.




Pel regidor del PP Bruno de Salvador, però, la moció és 'simplista' i el text presenta una manca de rigor històric.

Bruno de Salvador

Per a l'esquerra en el 36 els espanyols gaudien d'una modèlica República i un militar va donar un cop d'estat i es va mantenir 40 anys.





De fet, el PP, que ha defensat la figura institucional del Rei, ha demanat en els precs i preguntes de la sessió que es pengi a la sala de plens el retrat del monarca per respectar la legalitat vigent.

El PSC s'ha abstingut en considerar que el text es limita a la monarquia borbònica i que abans caldria consultar la ciutadania, tot i remarcar la identitat repúblicana del seu partit.

El text també instava el Parlament a iniciar els tràmits per presentar una proposició de llei al Congrés espanyol per a l'abolició de la monarquia. A més, expressava la voluntat d'excloure els símbols monàrquics de les institucions municipals i reclamava la retirada del suport econòmic a la Casa Reial per destinar aquestes partides a millorar serveis públics.



  • Comparteix:

COMENTARIS

Que forces polítiques, que es diuen catalanes, donin suport als Borbons m'entristeix molt.

Joan Serrallonga. Enviat el 21/feb/12


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.