L'oposició, entre l'abstenció i el 'no' als comptes a l'espera de les negociacions


Temes relacionats

El govern defensa els comptes com a eina social i de promoció de l'ocupació ( 5/nov/12)


  • Comparteix:

L'oposició ha dit la seva en el ple de pressupostos

L'oposició ha dit la seva en el ple de pressupostos

L'oposició es divideix entre el 'no' i l'abstenció en els pressupostos a l'espera de la negociació de les esmenes amb l'equip de govern. El PSC demana la revisió de l'Impost de Béns Immobles (IBI) industrial i la territorialització dels comptes. El PP aposta per replantejar serveis com el Patronat d'Educació, Cugat.cat i el Teatre-Auditori. ICV-EUiA i la CUP aposten per incrementar l'IBI als sectors més benestants per fer polítiques redistributives. Ara s'obre el període d'al·legacions abans de l'aprovació definitiva.

PP
El PP ha votat en contra de les xifres i ha carregat contra el projecte de comptes. Els populars han carregat contra el fet que l'1'2 milions d'euros de la partida d'esports es destini en bona part a afrontar els dèficits de les empreses concessionàries dels serveis. Segons el PP, també cal replantejar-se un grup de comunicació públic com Cugat.cat, el qual no considera independent, i com es gestiona el Patronat Municipal d'Educació tenint en compte que, en aquest darrer cas, depèn d'altres administracions. Carreras també ha demanat que s'analitzi la gestió del Teatre-Auditori, del qual considera que genera massa dèficit.

En aquest sentit, el portaveu del PP, Jordi Carreras, ha criticat els ajuts a entitats com Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), i ha demanat retallar en el que considera 'partides supèrflues'.

Jordi Carreras

No es pot oblidar que les grans partides haurien de cobrir altres objectius com els barris i la comissaria de la Policia Local.


PSC
El PSC s'ha abstingut i ha proposat la territorialització del pressupost, una revisió de l'IBI industrial i una planificació plurianual de la consolidació dels treballadors municipals, bona part dels quals són interins. Els socialistes també han proposat analitzar la funció de la Fundació Sant Cugat.

El portaveu del PSC, Ferran Villaseñor, ha defensat que els comptes siguin més progressius i redistributius, però sense caure en l'increment 'per se'.

Ferran Villaseñor

Sant Cugat és la ciutat de l'àrea metropolitana amb el nivell de pressió per càpita més elevat.


ICV-EUiA
ICV-EUiA, que s'ha abstingut en la votació, ha demanat més pressió fiscal en l'IBI per als sectors més benestants per destinar els recursos que s'obtinguin a receptors del PIRMI o aturats de llarga durada. A més, els ecosocialistes han instat el govern local a impulsar definitivament la tarifació social i a treballar amb la resta de partits el futur dels serveis del municipi, tal com s'està fent en reunions entre les formacions.

El portaveu ecosocialista, Joan Calderon, veu amb mals ulls que les polítiques d'ocupació i el Servei d'Ocupació Municipal (SOM) perdin pes, tot i que ha aplaudit els plans d'ocupació. En paral·lel, ha criticat que les associacions i el món cultural perdin ajuts en els propers comptes i que les polítiques de joventut es redueixin. Calderon també ha advertit que l'increment de l'1'3% de les partides socials per als propers comptes amaguen un descens anterior.

Joan Calderon

En realitat, la partida de serveis socials ha tingut un descens d'un 5'6% entre els exercicis actual i proper.


CUP
La CUP, que s'ha abstingut en la votació, defensa la mateixa línia sobre els pressupostos que l'exercici anterior. D'una banda, els independentistes veuen positiu el pla d'ocupació de 300.000 euros per donar feina a persones sense subsidis i els esforços per mantenir l'escola de música. De l'altra, lamenten que es redueixin les transferències a entitats un 20% i que no es consolidin els ajuts al comerç local.

Pel que fa a les propostes, el partit vol reduir les partides per als grups municipals, impulsar el programari lliure i racionalitzar l'estructura de l'ens municipal. El regidor independentista, Ignasi Bea, també assegura que hi ha altres alternatives per afrontar la situació com augmentar els ingressos a través de més pressió fiscal de l'IBI a les capes més riques. Bea tambe ha advertit del risc que pateix Sant Cugat de cara als propers exercicis.

Ignasi Bea

Cal plantejar el model de ciutat. No es pot intentar tenir un model de ciutat, no tocar l'organització de l'Ajuntament i no modificar la pressió fiscal perquè les tres a l'hora són incompatibles.


El PSC, ICV-EUiA i la CUP han elogiat que el debat dels pressupostos es dugui a terme en paral·lel al d'ordenances fiscals, una reivindicació habitual de part de l'oposició.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.