Sant Cugat reitera al ple la seva defensa del dret a l'habitatge


Temes relacionats

Sant Cugat reclama la reforma de la Llei hipotecària (21/feb/11)


  • Comparteix:

PSC, CiU, CUP i ICV-EUiA sumen forces per garantir el dret a l'habitatge

PSC, CiU, CUP i ICV-EUiA sumen forces per garantir el dret a l'habitatge

Tots els grups municipals, excepte el PP que s'ha abstingut, han aprovat aquest dilluns al ple una moció per reiterar la defensa del dret a l'habitatge i instar de nou el govern espanyol a reformar la Llei Hipotecària amb l'objectiu que cap família hagi d'abandonar la seva llar i perquè la dació en pagament sigui la darrera opció. La moció també proposa que el 50% dels habitatges que formin part del banc 'dolent', Sareb, es destinin a lloguer social i es puguin gestionar des de l'Oficina Local d'Habitatge (OLH). El text arriba mig any després que s'aprovés una moció institucional sobre la suspensió de la liquidació de les plusvàlues a les famílies afectades per desnonaments d'habitatges de primera residència.

Els grups municipals menys el PP han sumat forces a favor del dret a l'habitatge aprovant de manera conjunta la moció dels socialistes en aquest àmbit. El text rebutja el Reial Decret Llei 27/2012, del 15 de novembre, de mesures urgents per reforçar la protecció als deutors hipotecaris aprovat pel govern espanyol ja que, segons el PSC, afavoreix el creditor i té un caràcter restrictiu. De la mateixa manera, la moció rebutja la proposta del govern espanyol a concedir el permís de residència a les persones immigrants que comprin habitatges amb un preu superior als 160.000 euros.

El regidor del PSC, Pere Soler, ha destacat que amb aquesta moció volen donar suport a les iniciatives parlamentàries com la ILP i la proposició de llei del Parlament sobre l'endeutament de les famílies, entre d'altres.

Pere Soler

Amb aquesta moció volem donar suport a aquestes iniciatives parlamentàries i sobre la protecció de les persones deudores.


Excepte el PP que s'ha abstingut, la resta de partits polítics s'han mostrat a favor d'aquesta moció per garantir el dret a l'habitatge. De la seva banda, la CUP ha demanat un calendari d'actuacions i que la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) pugui disposar d'una sala pública per a les seves reunions. ICV-EUiA ha destacat el suport a la PAH i ha recordat que la seva formació demanava que el 100% dels habitatges del banc 'dolent' formessin part del lloguer social. Per últim, el president del PP a la ciutat, Jordi Carreras, ha afirmat que comparteix l'esperit de la moció però que es tracta d'un tema complex que no és fàcil de resoldre.

Jordi Carreras

Es poden prendre moltes mesures i el PP n'ha pres alguna. És molt difícil anar fins el fons per respondre els temes des de la legislació. Compartint l'esperit no podem donar-li suport.


D'altra banda, els socialistes, impulsors del text, afirmen que els ajuntaments resulten doblement perjudicats perquè es vulneren els drets dels ciutadans i, alhora, reben les peticions d'ajuda en un context de crisi econòmica on els recursos són més escassos. La moció demana a la Generalitat que posi en marxa un programa d'atenció a les persones desnonades i estableixi un marc estable de coordinació amb les administracions locals, que són les que assumeixen el cost socioeconòmic dels processos de desnonament.

Per últim, el membre de la PAH Marco Simarro ha demanat, en el torn d'audiència pública, que les persones que hagin arribat a un acord amb el banc però que no poden fer front a la hipoteca no hagin de pagar la plusvàlua. En aquest cas, consideren que passen per situacions igual o més dramàtiques que les persones que es veuen desnonades.

Marco Simarro

És injust carregar aquesta situació i la plusvàlua a les famílies que no han de marxar perquè han arribat a un acord amb el banc.


Aquesta moció arriba després que l'Ajuntament hagi iniciat converses amb els bancs de la ciutat i amb la PAH de Sant Cugat i mig any després que s'aprovés una moció institucional sobre la suspensió de la liquidació de les plusvàlues a les famílies afectades per desnonaments.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.