Rull qualifica de 'miopia política' la resposta de Rajoy a la consulta


  • Comparteix:

Rull ha participat a la Diada per la Independència de la JNC de Sant Cugat / Font: JNC

Rull ha participat a la Diada per la Independència de la JNC de Sant Cugat / Font: JNC

El secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, ha qualificat de 'miopia política' la negativa del president del govern espanyol a la petició d'una consulta sobre la independència de Catalunya. Durant la 3a Diada per la Independència organitzada per la secció local de la JNC, Rull ha assegurat que el problema no és jurídic, sinó de voluntat política. Segons el dirigent convergent, cal una resposta unitària i que Catalunya obri la seva pròpia via.

La Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) de Sant Cugat ha aplegat aquest dissabte els seus militants i alguns membres de CDC al voltant de la 3a Diada per la Independència. La cita ha pres enguany especial importància, després de la bona resposta de participació a la Via Catalana i de la negativa del govern espanyol a pactar una consulta sobre el futur de Catalunya.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha fet arribar aquest dissabte al president de la Generalitat, Artur Mas, la carta que respon a la que prèviament aquest li va enviar sol·licitant-li permís per fer una consulta sobre el futur de Catalunya. A la missiva, Rajoy ofereix a Mas 'diàleg sense data de caducitat', però li exigeix 'lleialtat institucional' i respecte pel marc jurídic. Rajoy també adverteix que els vincles que mantenen units els ciutadans de l'Estat espanyol no es poden deslligar sense 'enormes costos afectius, econòmics, polítics i socials'.

Davant aquesta resposta, el secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, creu que la reacció espanyola és un error, que ha qualificat de 'miopia política'.

Josep Rull

És una resposta que reflecteix la miopia política del govern espanyol. No és un problema jurídic, perquè dins la legalitat hi ha marge. El problema és polític.


En aquest sentit, Rull ha advertit que si es tanquen les portes de la Constitució espanyola, Catalunya obrirà la seva pròpia via. Per això ha demanat una resposta unitària catalana, eixamplar la majoria favorable a la independència i garantir les estructures d'Estat. Segons Rull, si es donen aquestes condicions, la comunitat internacional no donarà l'esquena a Catalunya. Per això, ha assegurat que el suport de Letònia i Lituània són una 'molt bona notícia'.

De la seva banda, l'alcaldessa, Mercè Conesa, ha coincidit amb Rull en valorar la resposta espanyola com un error.

Mercè Conesa

No és una voluntat única del president Mas, sinó de tot un poble. No acaba amb una resposta a una carta. Ha estat molt malament assessorat.


Tot i així, el president local de la JNC, Jordi Domingo, ha assegurat que el camí cap a la consulta continua endavant.

Jordi Domingo

Cal seguir endavant. Hi ha un full de ruta. Cal seguir reclamant la consulta.


En aquest sentit, la presidenta de la JNC, Marta Pascal, ha assegurat que aniran de la mà de CDC, ja que els passos del president de la Generalitat són 'ferms'.

Marta Pascal

Anem junts, treballem colze a colze. Hem tingut més pressa, però el full de ruta està marcat i el president de la Generalitat ha fet passos ferms.


La 3a Diada per la Independència ha comptat amb diferents actuacions musicals i una botifarrada. A més, la formació ha guarnit la celebració amb una senyera de grans dimensions i algunes estelades.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.