L'Ajuntament pagarà prop de 2.000 euros a l'any pels llibres prestats


  • Comparteix:

La Biblioteca Central Gabriel Ferrater és una de les afectades

La Biblioteca Central Gabriel Ferrater és una de les afectades

Les biblioteques públiques locals hauran de pagar un cànon en concepte de drets d'autor. En concret, els centres hauran d'abonar una taxa de cinc cèntims per cada usuari, una de 16 per cada obra adquirida i, a partir de 2016, 0,4 cèntims cada vegada que es presti una obra. L'Ajuntament, que calcula que aquesta despesa serà d'uns 1.500 o 2.000 euros a l'any, accepta amb resignació la mesura però reconeix la necessitat que els autors obtinguin beneficis per la seva creativitat.

La mesura està impulsada des del ministeri de Cultura i té el seu origen en una directiva de la Unió Europea (UE) que afecta especialment les biblioteques més petites. De totes maneres, queden exempts de pagar la taxa els centres dels municipis que no arribin als 5.000 habitants.

Els usuaris no hauran de pagar el cànon directament. Els encarregats de fer-ho seran les entitats gestores de la xarxa de biblioteques de cada localitat, que en general solen ser els ajuntaments.

L'alcalde accidental d'aquests dies, Carles Brugarolas, ha explicat que la despesa en el cas de Sant Cugat serà d'uns 1.500 o 2.000 euros, una xifra que 'es podrà assumir sense problemes'. Brugarolas ha reconegut a Cugat.cat que preferirien no haver de pagar la taxa, però ha reconegut la necessitat dels escriptors de tenir una retribució pels seus texts.

Carles Brugarolas

Agrada? Tant de bo no s'hagués d'imposar. Es tracta que l'accés a la cultura sigui fàcil, però hem d'entendre que els autors han de veure retribuït el seu esforç.


Brugarolas també confia que el tema dels drets d'autors es vagi actualitzant progressivament d'acord amb l'evolució de les noves tecnologies.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.