Prop de 600 estrangers fan ús del servei d'orientació als immigrants durant el 2003


  • Comparteix:

El perfil majoritari de l'immigrant és una dona equatoriana jove que treballa al servei domèstic.

El perfil majoritari de l'immigrant és una dona equatoriana jove que treballa al servei domèstic.

Prop de 600 persones han utilitzat durant l'any passat els serveis d'orientació als immigrants que ofereixen a la ciutat els sindicats de UGT i CC OO. El perfil majoritari de l'usuari és una dona equatoriana jove, amb estudis bàsics, i que treballa al servei domèstic. En els últims anys, s'ha detectat una tendència a la feminització dels immigrants, que provenen fonamentalment dels països d'Amèrica Llatina.

Aquestes són les conclusions que es desprenen de la memòria del 2003 que han presentat conjuntament els responsables a Sant Cugat de l'Associació per a l'Orientació, Formació i Inserció dels Treballadors Estrangers (CITE), que depèn del sindicat CC OO, i l'Associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants a Catalunya (AMIC), l'assessoria jurídica de la UGT.

Les dades mostren que la població immigrant és cada vegada més femenina i majoritàriament llatinoamericana, amb un predomini clar de les dones equatorianes, que constitueixen prop de la meitat de les consultes. Aquest col·lectiu arriba a la nostra ciutat atret, principalment, per l'elevada demanda de treballadores del servei domèstic. A més, com subratlla l'assessor d'AMIC a Sant Cugat, Maico Turazini, les dones d'Equador compten sovint amb la col·laboració de les persones o empreses que les contracten.

Maico Turazini

Moltes dones llatinoamericanes venen demanant papers per treballar al servei domèstic.


El predomini de la població equatoriana dins del col·lectiu immigrant marca una tendència sensiblement diferent a la dels últims anys, en què la majoria dels nouvinguts eren homes d'origen africà, especialment marroquins. Ara, però, les dones llatinoamericanes emigren sense els seus marits a buscar feina als països d'acollida, i el reagrupament familiar es produeix posteriorment. Ho explica la responsable de Migracions de CC OO, Núria Alcalà.

Núria Alcalà

La dona llatinoamericana ve la primera a treballar, no com els homes marroquins, que emigraven els primers i després portaven les seves dones.


Les principals consultes registrades als serveis de la UGT i CC OO a la Casa Mònaco durant l'any passat feien referència a la sol·licitud o renovació de permisos de residència i treball. L'escàs coneixement del català, el nivell alt de treballadors en l'economia submergida i la dificultat d'accés a la vivenda són els problemes més recorrents.

Per la seva banda, el tinent d'alcalde de Polítiques Socials, Toni Ramon, ha elogiat la tasca d'aquests serveis, i ha manifestat la voluntat de l'Ajuntament d'ampliar-los de cara al curs vinent per donar cabuda a l'elevada demanda, que en alguns casos els ha desbordat.

Toni Ramon

Coïncidim en què cal ampliar aquests serveis i continuar treballant conjuntament amb CITE i AMIC.


CITE i AMIC ofereixen assessorament socio-laboral i serveis de tramitació de permisos dos dies a la setmana, a la Casa Mònaco. Les dues entitats participen, a més, a la Taula d'Immigració de Sant Cugat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.