La regidoria de Sanitat admet que controlar la 'mosca negra' és 'difícil' a curt termini


  • Comparteix:

Es desconeix on estan els nius de larves

Es desconeix on estan els nius de larves

La regidoria de Sanitat ha admès, en un comunicat, que resulta molt difícil controlar la proliferació de l'anomenada 'mosca negra', que en les últimes setmanes ha provocat un increment notable de picades a Valldoreix i La Floresta, principalment. Segons Sanitat, el control d'aquest insecte, de la família dels simúlids, és difícil a curt termini, ja que els nius on es desenvolupen les larves poden estar molt allunyats de les zones on actua l'insecte adult.

Escoltem el regidor de Sanitat i Serveis Socials, Enric Tomàs.

Enric Tomàs

És una mosca que pot actuar en un radi de 20 quilòmetres, així una possibilitat real és que els nius estiguin al Delta del Llobregat


A continuació, reproduïm el text íntegre del comunicat que ha emès la regidoria de Sanitat i Serveis Socials de l'Ajuntament:

Al llarg de l’estiu 2004 s’ha pogut constatar un increment important en el nombre de persones que han consultat al Servei d’Urgències dels CAPs com a conseqüència de les reaccions provocades per la picadura d’insectes.

A partir d’aquestes dades l’Ajuntament va encarregar un estudi de diagnòstic del problema als experts del Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat, mitjançant un conveni amb la Diputació de Barcelona.

El dia 11 d’agost, el Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat ha emès un informe provisional sobre les primeres accions portades a terme pels experts per tal d’identificar l’abast del problema.

Segons reflecteix l’esmentat informe, tot sembla indicar que el problema causat per insectes picadors a Sant Cugat rau, principalment, en la presència d’adults d’un simúlid del gènere 'Simulium', molt probablement 'Simulium ornatum'.

Davant un problema de difícil resolució a curt termini, els experts fan les següents observacions:

El control dels simúlids es basa principalment en el control de les larves, és a dir, passa per identificar els punts on es desenvolupen les larves i per actuar en aquests llocs de cria. Això pot representar una gran dificultat ja que poden estar molt allunyats del lloc on es poden detectar els adults, fet que dificulta la seva detecció.

Com en molts altres insectes, les accions sobre els adults no han estat gaire eficaces, per tant no estan indicades fumigacions indiscriminades ja que podrien tenir efectes perjudicials per a la població, i molt menys tractaments fitosanitaris com algú ha apuntat en un mitjà de comunicació.

No és possible fer més acció immediata que la d’informar a la població del que està succeint i donar recomanacions per tal d’evitar les picadures, utilitzant repel·lents i limitant l’activitat a l’aire lliure en les hores i indrets on s’ha detectat una presència important d’aquests insectes.

Les informacions sobre l’origen africà d’aquests insectes són errònies i, a casa nostra, no són transmissors de cap malaltia coneguda.

L’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, seguint les recomanacions del experts, reitera la preocupació i la intenció d’impulsar un estudi ampli que determini quines possibilitats reals de control existeixen, en col·laboració amb els altres municipis afectats.

Finalment, recordem les indicacions generals per evitar el contacte amb l’insecte, com són la utilització de repel·lent tòpics i ambientals, la protecció de les zones exposades amb la roba i la limitació d’activitats a l’aire lliure a les últimes hores del dia que són les de màxima activitat.

Per qualsevol dubte o aclariment el Servei Municipal de Salut Pública queda a disposició dels ciutadans i ciutadanes del municipi.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.