José Luis Gordillo : 'La resposta al terrorisme mai no pot ser la guerra ni la invasió a un país'


  • Comparteix:

José Luis Gordillo és professor titular de Filosofia del Dret a la UB i investigador del Centre Delàs d'Estudis per la Pau

José Luis Gordillo és professor titular de Filosofia del Dret a la UB i investigador del Centre Delàs d'Estudis per la Pau

El professor titular de Filosofia del Dret a la UB i investigador del Centre Delàs d'Estudis per la Pau José Luis Gordillo assegura que 'la resposta al terrorisme mai no pot ser la guerra ni la invasió a un país'. Segons Gordillo la societat s'ha de convèncer que 'la seguretat absoluta no existeix' i que 'la retallada de drets i llibertats no contribueix a incrementar-la'. Ho ha explicat aquest dimarts en una entrevista a Cugat.cat amb motiu de la xerrada al 32è Curs d'Estiu de la Unipau on ha parlat de la guerra contra el terrorisme.



Les frases més destacades de l'entrevista:

'La guerra contra el terrorisme va ser declarada el 16 de setembre del 2001 pel president Bush. Va dir que era una guerra global, llarga i dirigida al terrorisme mundial'.

'La guerra contra el terrorisme és una gran campanya de màrqueting polític per obtenir suport popular per guerres d'agressió bàsicament a les zones petrolieres del planeta, per obtenir suport popular a les retallades de drets i llibertats i per augmentar l'autoritarisme dels estats'.

'El terrorisme té la funció ideològica de substituir el comunisme. Abans es lluitava contra el comunisme i ara es lluita contra el terrorisme com a gran enemic'.

'Amb la cobertura ideològica de la guerra contra el terrorisme s'han canviat molts règims polítics. S'han fet invasions per canviar el règim de països com l'Afganistan, l'Iraq i Líbia, entre d'altres.

'El terrorisme és el concepte que s'utilitza per parlar de l'enemic'.

'A partir d'actes de terror hi ha una sobredimensió de l'amenaça terrorista perquè als governs els convé, ho troben oportú i poden aprovar lleis que abans no podien. Això forma part el cinisme polític de les societats occidentals'.

'Els governs manipulen, instrumentalitzen la por, la fan gran i detenen gent. Des del 2004 fins ara, a Espanya s'han detingut a 682 persones relacionades amb el terrorisme i al final només se n'han condemnat 144'.

'Si acceptem el discurs de por i la seguretat que ens venen els governs estem perdent llibertats i intimitats que ens costaran molt de recuperar'.

'Ens hem de convèncer que la seguretat absoluta no existeix i que retallar drets no ens donarà més seguretat. És mentida'.

'Les llibertats i els drets són massa valuosos per acceptar que ens els retallin'.

'Bombardejar un objectiu a l'Afganistan, Siria, Líbia o al Pakistan no té res a veure amb evitar que europeus cometin actes terroristes com els que hem vist els darrers mesos'.

'La resposta al terrorisme mai no pot ser la guerra ni la invasió a un país'.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.